La Intersindical desplega al TSJC els valors del dret a vaga i nega que el 8-N fos «il·legal»

La patronal Foment del Treball demana 100.000 euros per danys i perjudicis | La Fiscalia demana que el tribunal desestimi la demanda perquè no segueix el procediment adequat

Manifestants a les portes del TSJC per donar suport a la Intersindical, que s'enfronta a judici per la vaga del 8-N.
Manifestants a les portes del TSJC per donar suport a la Intersindical, que s'enfronta a judici per la vaga del 8-N. | Cesc Cusí
Aida Morales / Cesc Cusí
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 12:52h
La Intersindical-CSC ha fet un ampli desplegament d'arguments per defensar, aquest dimecres, per què la vaga del passat 8 de novembre va ser plenament legal. Ha estat al judici que ha començat a la sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran de la demanda de la patronal Foment del Treball, que considera que hi ha diversos elements que justifiquen la il·legalitat del que va acabar sent la segona aturada de país del 2017, en què es van mobilitzar milers de persones.

Després de presentar diferents qüestions prèvies que, segons el lletrat del sindicat minoritari, ja serien prou per desmuntar la demanda o bé arxivar la causa, la Intersindical ha exigit la desestimació de la denuncia, bàsicament, perquè no se sustenta cap de les acusacions d'il·legalitat. Segons la magistrada, però, el judici ha de continuar, considerant que es tracta un cas de "conflicte col·lectiu". 

"No queden clars quins drets es veuen trencats", ha afirmat l'advocat de la Intersindical. A més, ha precisat, la vaga es va convocar en un "clima social i polític que, ni la Intersindical ni cap organització, podia fer desaparèixer". Per tant, el sindicat considera que Foment ha volgut aprofitar el "context polític en què es va desenvolupar la vaga" per "crear confusió al tribunal i restringir un dret fonamental".

En aquest punt, a més, i si bé ha recordat que "tota vaga general té un component polític", també ha afirmat que, durant la vaga, es denunciaven una sèrie de lleis socials i laborals "evidentment connectades amb una determinada política normativa social, econòmica i laboral". Entre aquestes, el reial decret-llei aprovat pel govern espanyol que facilitava el trasllat d'empreses establertes a Catalunya a altres comunitats autònomes.

Fora de terminis i una indemnització de 100.000 euros

En una clara exposició que ha anat pujant de to, el lletrat de Foment del Treball ha defensat els valors de la seva demanda, entre els quals l'incompliment de la notificació de vaga en els terminis corresponents, el contingut polític d'aquesta i la poca representativitat del sindicat. "La motivació política és clara per les declaracions dels seus dirigents (de la Intersindical) i de les accions del sindicat, que res tenen a veure amb les reivindicacions dels interessos professionals dels treballadors", ha denunciat. 
 

Els advocats i dirigents de la Intersindical, a les portes del TSJC. Foto: ACN


A més, la vaga s'hauria d'haver notificat abans del 23 d'octubre, ja que la previsió del sindicat era de realitzar una aturada continuada del 30 d'octubre al 9 de novembre, malgrat que finalment només es va fer el 8-N. Sobre això, la Intersindical ha defensat que la vaga es va notificar a la Conselleria de Treball el 19 d'octubre, i a Foment i Pimec el 20 d'octubre i, per tant, el seu lletrat ha negat "fermament" l'acusació de la patronal. 

Foment, però, ha demanat que es declari il·legal la vaga, i es condemni el sindicat a pagar 100.000 euros per danys i perjudicis.

Qüestions formals: la Fiscalia no veu delicte

Segons el fiscal, Foment "té tot el dret" de demanar la il·legalitat de la vaga tot i que, en aquest cas, no ho fa davant de la jurisdicció competent, ni mitjançant el procediment adequat. "La inadequació del procediment és més que suficient per desestimar la demanda", ha afirmat, en una intervenció curta, però contundent en què s'ha sumat a la demanda d'absolució. 

No obstant això, la jutge ha decidit que continuarà amb la vista, a l'espera d'analitzar els elements de prova. 

Protestes a l'exterior

Pancartes i nassos de pallasso s'han deixat veure a les portes del TSJC, on desenes de persones s'han concentrat en suport a la Intersindical. Allà, el vicesecretari general del sindicat, Sergi Perelló, ha defensat que la convocatòria "en temps, forma i fons" s'havia fet de manera correcta, i que responia a dues motivacions ben clares. La primera és el real decret del 6 d'octubre que permetia la "fuga exprés d'empreses" de Catalunya, un fet que podia "afectar" les plantes de producció i els "interessos de la majoria de treballadors". Més enllà d'aquí el fet que la judicatura espanyola hagués tombat gairebé totes les lleis socials aprovades al Parlament de Catalunya.

"Nosaltres considerem que estem en en marc de retallades de llibertats públiques com el de manifestació", ha declarat Perelló. A més, ha alertat que en una societat democràtica, vulnerar el dret de vaga "pot ser molt nociu" per la jurisprudència que crearà i que, si s'il·legalitza, també se silenciarà "l'independentisme sindical". "Els que està fent política amb aquesta demanda són Foment del Treball", ha defensat el vicesecretari del sindicat.

A la concentració de les portes del TSJC també ha estat present la regidora de la CUP de Barcelona Maria José Lecha, que ha afirmat que la denúncia de Foment és un "insult", i ha defensat el dret a vaga com un element "irrenunciable". "Esperem que s'arxivi aquesta causa", ha dit, i ha donat força als "sindicats combatius" que, segons ha refermat, "són més necessaris que mai".