ENQUESTA Veuríeu bé canviar el nom de la plaça d'Espanya per la de l'U d'Octubre?

El grup municipal de CiU planteja la moció al ple del proper dijous però a priori no compta amb els suports suficients per a fer-ho possible | Una alternativa passaria per buscar un emplaçament diferent de la ciutat per a batejar-ho amb la data del referèndum d’autodeterminació

Una bandera espanyola, aquest Sant Jordi a la plaça d'Espanya
Una bandera espanyola, aquest Sant Jordi a la plaça d'Espanya | Juanma Peláez
Albert Segura / Albert Hernàndez
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 0:12h
Plaça d’Espanya o plaça de l’U d’Octubre? Aquesta és la proposta que el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) ha posat sobre la taula de cara al ple del proper dijous, corresponent al mes d’abril, i en forma de moció. El plantejament, però, no compta, a priori, amb els suports suficients com per tirar-ho endavant, i a dia d’avui tot apunta que si no es deixa sobre la taula per trobar una alternativa de consens, no prosperarà.

En la moció es planteja que donada la transcendència per a Catalunya del referèndum de l’1-O, i on es va votar a favor de la implementació de la República catalana, es va donar una situació de violència “per part dels cossos de seguretat espanyols” que va provocar més de mil ferits. A més, es posa sobre la taula “el sacrifici personal que dirigents polítics i socials estan patint per defensar les seves idees i el dret dels catalans a decidir pacíficament el seu futur”, destacant que aquells fets “s’han de posar en relleu i recordar”.

Per tot plegat, el grup municipal planteja iniciar els tràmits corresponents perquè la Comissió del Nomenclàtor Municipal iniciï l’estudi per canviar el nom de la plaça d’Espanya per la de plaça de l’U d’Octubre. No obstant, ara per ara aquest plantejament no compta del suport majoritari, donat que ni ERC ni Crida per Sabadell avalarien aquest canvi.

Segons fonts consultades, el plantejament del qual parteixen aquestes dues forces passa per la no voluntat d’enfrontar col·lectius de la ciutat, perquè substituir el nom, precisament, de plaça d’Espanya, suposaria una confrontació directa amb una part molt important dels veïns de la ciutat per les connotacions que té el nom de la plaça en qüestió. 

L’exemple d’altres ciutats

En altres ciutats el canvi s’ha pogut fer pel suport social i polític àmpliament majoritari en favor de la República catalana. És el cas de Girona, on aquest dissabte es va fer oficial el canvi de nom de la plaça de la Constitució pel de plaça de l’U d’Octubre. 
 

Placa a la plaça de l'U d'Octubre de Girona, aquest diumenge. Foto: Albert Segura


A Sant Quirze del Vallès ha passat tres quarts del mateix. A partir d’un procés ciutadà, s’ha acordat substituir el nom del carrer d’Alfons XIII pel de carrer de l’U d’Octubre. Aquest tràmit, però, es durà a ple aquest mateix mes d’abril, i un cop aprovat es farà oficial.

Un altre emplaçament?

L’opció que s’ha plantejat a CiU passa per buscar un altre emplaçament a la ciutat on poder dedicar una data tan marcada com ho va ser l’U d’Octubre. Per aquest motiu, l’opció a la qual s’hi acolliria a més representants del ple municipal seguiria aquesta línia. 

Un dels noms que des del mateix dia va sonar amb força va ser el mateix carrer de Calderón. En aquest espai es troba l’escola Nostra Llar, el centre educatiu on havia de votar la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ara a la presó d’Alcalá Meco

Precisament perquè hi havia de votar, la policia espanyola hi va destinat una vintena de furgonetes, que van desplegar-se per accedir a l’escola a cops de mall, després de dissoldre els concentrats a la porta, entre ells l’exalcalde Juli Fernàndez. De dins, però, no en van sortir amb urnes, sinó amb una carmanyola amb menjar per a celíacs i disfresses de la canalla per a representar Els Pastorets.
 

La Policia Nacional encerclant la gent per treure les urnes de l'Escola Nostra Llar Foto: Juanma Peláez


Ja quan va plantejar-se la iniciativa per substituir el nom del carrer, l’actual regidor de Seguretat, Lluís Perarnau, va donar el seu vist-i-plau a estudiar el canvi si hi havia consens: “Endavant! Si les veïnes i els veïns fan costat, és cosa feta!”, va expressar a la xarxa.

Amb aquest pretext, una modificació del text plantejat pel grup convocant permetria apropar posicions entre les forces representades al ple, a la vegada que podria sumar més regidors a la iniciativa.