Sabadell recupera tres segells de la II República de la mà de l'entitat Emaús

Un membre de l'associació els va trobar per Internet i aquest dimarts s'ha fet la cessió

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, rebent els dos segells
L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, rebent els dos segells | Emaús
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:04h

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, rebent els dos segells Foto: Emaús


L'estampa amb la que firmava l'alcalde de Sabadell, la de l'Ajuntament i la de la Casa de Beneficència, tot de l'època de la II República. Aquests tres segells els va trobar, de manera fortuïta, per Internet Patxi Ocio, un estudiant de doctorat en Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). "Estava fent cerques per al doctorat i vaig trobar-los. Els venia un usuari d'Alacant", explica Ocio. 

"Ràpidament els vaig identificar", comenta Ocio. Una troballa que aquest dimarts torna al seu legítim propietari: l'Ajuntament de Sabadell. No ha estat, però, un procediment àgil i ràpid. "Vaig contactar amb l'Arxiu Històric de Sabadell i el Museu d'Història de Sabadell perquè corroboressin la seva validesa i els adquirissin per al patrimoni local", relata. Era l'agost de 2017 i un cop es va comprovar la seva autenticitat, va arrencar la paperassa per recuperar-los. 

L'estampat de la Casa Beneficència Foto: Emaús

El segell de l'Ajuntament de Sabadell que es feia servir durant la II República Foto: Emaús


Van passar els mesos i els segells "continuaven a la venda", amb la qual cosa augmentava el temor que anés a parar a mans "d'algú altre i es perdés aquest llegat". Ocio va trobar una drecera per esquivar la burocràcia, que els adquirís l'entitat per la qual treballa, Emaús.

Així, el gener d'enguany, finalment, van arribar a la ciutat. L'entitat els va exposar a l'aparador de la botiga que tenen al carrer Torres i Bages, 25 fins a l'aniversari de la II República, el passat 14 d'abril. Malgrat que aquest petit tresor ha tornat, Ocio critica "la manca de recursos" que s'han evidenciat durant aquest temps.  

Peces en bon estat  

Són tres "petites planxes de ferro, sense el mànec", precisa el responsable d'aquest descobriment i "estan en bon estat", assenteix. Tot i el caràcter "simbòlic", com diu, posa en valor que, entre les peces, n'hi ha una que "era la firma que feia servir l'alcalde" i, per exemple, "si es munta una exposició de la Guerra Civil, ha de figurar aquest tipus de material". 

El segell que feia servir l'alcalde en la firma de documents a la II República Foto: Emaús


L'origen dels tres segells és d'una impremta de Barcelona, tal com li va assegurar el venedor, que era d'on els havia aconseguit. "El seu destí era que acabessin destruïts, perquè estaven en català i tenia l'escut de Sabadell", apunta Ocio i recorda que amb l'arribada dels nacionalistes al poder, quan va acabar la Guerra Civil, "les representacions institucionals de la República s'havien de suprimir", afegint la simbologia franquista.