El judici pel desallotjament del «Kasalet», vist per sentència

Una trentena de persones s'han aplegat davant dels jutjats de Terrassa per mostrar el seu suport als dotze encausats

Desplegament policial a les portes dels jutjats de Terrassa pel judici del
Desplegament policial a les portes dels jutjats de Terrassa pel judici del | Anna Mira
17 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:57h
Poc més d'una hora després d'entrar al jutjat de primera instància número dos de Terrassa, els dotze encausats al judici pel desallotjament del Casal Okupat i Autogestionat Joan Berney de Terrassa, conegut com a "Kasalet" han sortit entre aplaudiments de la trentena de persones que s'han aplegat per donar-los suport. La cita pel judici era a dos quarts d'onze del matí a la sala de vistes número cinc. Uns minuts abans els nois i noies que s'han autoinculpat per evitar el desallotjament del casal okupat han entrat acompanyats dels seus advocats. 

Es tracta d'un judici civil on el conglomerat d'empreses Visolgran SL reclama la propietat però un dels encausats, Francesc Argemí, ha explicat a la sortida del judici que es troben en un cas diferent de l'habitual on la propietat reclama l'immoble perquè li han ocupat ja que en el cas del "Kasalet", "la propietat va comprar l'immoble ocupat, un solar continu i un altre habitatge l'any 2005 quan aquest espai ja estava ocupat des de l'any 2000". La jutgessa que instrueix el cas no ha acceptat les al·legacions que la defensa del "Kasalet" ha fet en relació a la causa. 

Un fort desplegament policial ha impedit que els membres de l'assemblea en suport del "Kasalet" i persones de diferents moviments socials que han volgut fer costat als encausats se situessin a les portes dels jutjats i ho han hagut de fer a la sortida del pàrquing. Un desplegament policial que membres de l'assemblea han qualificat "d'insòlit i desproporcionat". 
 

Una trentena de persones fan costat als dotze encausats pel judici contra el "Kasalet" Foto: Anna Mira


Membres del "Kasalet" també han denunciat la falta de posicionament de l'Ajuntament en aquest cas i han assegurat que ara després de 18 anys d'okupació "sense problemes" els volen desallotjar "per aprofitar la recuperació del mercat immobiliari i especular". Actualment a Terrassa hi ha al voltant de 3.000 habitatges buits i han assegurat que a través de l'okupació defensen "un habitatge digne" per a tothom. 

Una vegada vist per sentència els membres del "Kasalet" asseguren que seguiran fent mobilitzacions per defensar aquest espai i esperaran a tenir la sentència per decidir si la recórren a estaments superiors com l'Audiència Provincial. Finalment Argemí ha explicat que a la sala de vistes "s'ha destapat el que fa temps que hem dit que darrere de tot hi ha a iimmobiliària terrassenca Vidal Gomà".

Història del "Kasalet"

L'edifici de l'actual "Kasalet" portava anys abandonat i es va ocupar a finals dels anys 90 per un grup de joves de l’assemblea d’okupes de Terrassa i del col·lectiu Acció Autònoma. En un primer moment es va rehabilitar i condicionar per fer-ne ús com habitatge fins l'any 2003 quan va passar a ser un espai de reunió del col·lectiu acció Autònoma. Va ser el mes de març del 2005 quan es va rehabilitar i condicionar i es va obrar coma centre social amb el nom de Kasal okupat i autogestionat Joan Berney, en memòria del company sociòleg i anarquista que fou membre dels moviments socials de Terrassa i altres ciutats, que va morir poc abans de la inauguració.

Des d'aleshores aquest espai ha estat un referent dels moviments socials de la ciutat. De fet, des del "Kasalet" han expressat que "davant la manca d’espais a la ciutat on les persones puguin organitzar-se lliurement, i existint molts espais abandonats, vam ocupar el Kasalet per donar resposta a aquesta necessitat".