​Estudiants de la UAB insten el nou govern de la Generalitat que posi «en primera plana» les seves demandes

Recorden que la rebaixa de les taxes universitàries es va aprovar en una moció al Parlament

17 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:01h
Estudiants a les portes del rectorat
Estudiants a les portes del rectorat | Albert Hernàndez

Estudiants a les portes del rectorat Foto: Albert Hernàndez


Els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han començat a escalfar motors de la cara a la vaga estudiantil dels propers dies 25 i 26 d’abril. Aquest dimarts han ocupat el rectorat del campus vallesà, coincidint amb els cinc anys de la mateixa protesta que ha acabat amb 27 persones encausades, i han instat el futur nou govern de la Generalitat que posi “en primera plana” les seves demandes.
 
La portaveu de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat (CAF), Mariona Motjé, ha recordat que és “l’acte repressiu estudiantil més gran” i ha subratllat que la defensa de “l’educació pública no pot ser constitutiva de delicte”. Motjé ha determinat que la rebaixa del 30% de les taxes universitàries és una moció aprovada al Parlament.
 
Llistes negres a la UAB
 
Motjé ha afirmat que les dues jornades d’aturada acadèmica no només són per protestar per l’increment de les taxes, també per denunciar “les llistes negres i l’abús de la videovigilància”, feta des del sistema de càmeres de la UAB. En aquest sentit, el regidor de la CUP a Montcada i un dels 27 encausats per l’ocupació del rectorat el 2013, Josep Galván, no ha descartat que en el seu cas s'hagin utilitzat aquest mecanisme.
 
Tant Motjé com Galván han destacat la importància de l’agitació estudiantil per “defensar la universitat pública i de qualitat” i la portaveu de la CAF ha avisat que la “primavera catalana també aflora a les aules”.
 
Una altra de les demandes, de cara aquests dos dies de vaga, tal com ha apuntat la representant estudiantil, és expulsar del campus entitats financeres que “s’aprofiten” d’aquesta pujada de les matrícules per “fer negoci”.

La queixa al Síndic, en suspens

La Plataforma Antifeixista de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la UAB (SEPC-UAB), el col·lectiu Som 27 i més i Alerta Solidària van presentar una queixa el Síndic per l'elaboració d'aquestes "llistes negres". Va ser a finals de febrer i segons han detallat membres d'aquests col·lectius, la resposta ha estat que el Síndic no actua amb fets un cop han passat nou mesos. 

Tot i així, aquests mateixos, han garantit que hi ha una normativa que si es tracta d'una "afectació d'àmbit social" sí que pot fer-ho. Per això, han criticat que l'òrgan encarregat de vetllar pels seus interessos no ho faci i han traslladat la petició a l'equip de govern de la UAB. A més, han portat el cas a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades.