​«La pública a judici»: La campanya universitària per reclamar la rebaixa de taxes i denunciar «la repressió»

Durant la presentació s'ha llegit una carta d'Anna Gabriel, enviada des de l'exili

Els participants a l'acte de presentació de la campanya
Els participants a l'acte de presentació de la campanya | Albert Hernàndez
11 d'abril del 2018
Actualitzat a les 19:02h

Els participants a l'acte de presentació de la campanya Foto: Albert Hernàndez


El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) i Alerta Solidària han organitzat aquest dimecres, a la Sala Cinema de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la presentació de la campanya La pública a judici, que reclama la rebaixa d’un 30% de les taxes universitàries i per denunciar “la repressió” contra el moviment estudiantil.
 
El membre del grup de suport La pública a judici, Joan, ha recordat que la reivindicació de les taxes és una moció aprovada el 2016 al Parlament. Per això, s’ha convertit en una demanda estudiantil “any rere any, però no ens han fet cap mena de cas” i lligada aquesta petició, el 2 de març i l'11 de maig de 2017 es van dur a terme vagues estudiantils.
 
Arrel d’aquestes mobilitzacions, tal com ha explicat, hi ha una vintena d’estudiants encausats de la UAB, Universitat de Barcelona, Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Rovira i Virgili, “pels quals se’ls demanen penes de fins a quatre anys de presó”. Un fet que ha vinculat a “la repressió” que pateix el moviment estudiantil.
 

A la Sala Cinema de la UAB s'ha presentat la iniciativa Foto: Albert Hernàndez


En aquesta línia, també ha apuntat cap a d’altres fets com el cas Som 27 i més, que té 27 persones encausades, entre estudiants i docents, per l’ocupació del rectorat el 2013, així com, “la persecució política” dels Mossos d’Esquadra amb el seguiment previ a les manifestacions, amb les càmeres del campus vallesà. “Volem fer públics tots aquests casos i d’altres, mitjançant xerrades i ponències, arreu del territori”. Tot i així, ha puntualitzat que la “lentitud” dels processos judicials no ha previst cap calendari.
 
Carta d’Anna Gabriel
 
En la presentació d’aquesta campanya, estava prevista la intervenció de l’exdiputada a l’exili, Anna Gabriel, però finalment no s’ha produït. De totes maneres, ha enviat una carta en la que ha qualificat “d'imprescindible” aquesta iniciativa i ha definit les denúncies “d’infundades”. Ha encomanat seguir “lluitant per allò que tant va costar d’aconseguir”.
 
Gabriel ha criticat que es “persegueixi aquells que defensen la pública i no els que la volen destruir” i ha posat de relleu “la solidaritat antirepressiva” per fer front a tots els casos d’enjudiciament.