El sabadellenc Xavier Domènech assumeix el lideratge de Podem

El nou secretari general del partit a Catalunya es va imposar amb comoditat en les primàries per escollir líder | Crida a aparcar els conflictes interns

El coordinador general dels comuns i ara també secretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech
El coordinador general dels comuns i ara també secretari general de Podem Catalunya, Xavier Domènech | Adrià Costa
Redacció
11 d'abril del 2018
Actualitzat el 13 d'abril a les 11:16h
El nou secretari general de Podem, Xavier Domènech, ha explicat aquest dimecres que els resultats que l'erigeixen com a nou líder de la formació a Catalunya han estat "històrics i contundents" per tal d'iniciar una nova etapa al partit "que deixi en el passat conflictes interns i mirar cap al futur".

Pocs dubtaven que Domènech seria el guanyador del polèmic procés primàries en el qual hi han participat 6.809 inscrits -dels quals s'han considerat vots vàlids 6.560- i que comptaven amb fins a sis candidats que han pugnat per encapçalar la formació. El triomf del Domènech ha estat contundent: s'ha imposat amb el 72,7% del suport (4.771 vots), mentre que en segona posició ha quedat l'exsecretària de coordinació interna Noe Bail (9% del suport, és a dir, 596 vots). La senadora Celia Cánovas ha obtingut 389 vots (el 5,93%). La indiscutible victòria de Domènech suposa avançar cap a la confluència amb els "comuns" que no va ser possible fa tot just un any amb Albano Dante Fachin com a secretari general.

Pacificar internament el partit és el primer repte. Durant el procés de primàries ha hagut d'afrontar les crítiques d'un sector de la formació lila que el definien com el candidat "oficialista" -consideren que és Pablo Iglesias qui ha volgut que liderés el partit- i que han reiterat les seves queixes públiques davant del que han denunciat com una "opa" a Podem. Bail i Cánovas han estat les més bel·ligerants contra Domènech. La candidatura d'aquesta última ha estat la més activa a l'hora de presentar impugnacions davant la comissió de garanties catalana, que ha estat reiteradament desautoritzada des de l'òrgan estatal en considerar que no tenia competències per ordenar la retirada de la llista de Domènech

La campanya del líder dels "comuns" per assumir el comandament del partit lila s'ha basat en reivindicar un Podem "fort" que retorni als seus "orígens" i que tingui veu pròpia. I és que un dels aspectes que més han criticat la resta d'aspirants a liderar el partit és que el fet que Domènech sigui ja el coordinador general de Catalunya en Comú visualitzarà que Podem tingui un perfil propi.

El futur de la confluència

La victòria de Domènech, però, alleugereix una Catalunya en Comú que fins ara no ha pogut sortejar els esculls per integrar Podem a la confluència, una opció que Iglesias ha defensat sempre. La precipitada convocatòria de les eleccions del 21-D els va forçar a presentar-se a les eleccions en coalició, una fórmula que Domènech sempre ha dit que no hauria volgut però que es va acabat imposant per la convulsa situació interna i externa. Ara, els "comuns" afrontaran l'assemblea organitzativa del 22 abril amb la tranquil·litat de saber que amb Domènech al capdavant de Podem la culminació de la confluència està assegurada. Són conscients, però, que la creació d'una sola demos entre les militàncies seguirà sent complexa i més lenta. "La confluència és una construcció que s'haurà de fer dia a dia", resumeix el flamant secretari general de Podem.

El resultat obtingut a les primàries suposa que la candidatura de Domènech, que s'ha presentat al procés de primàries amb el lema Amb tu, més Podem es queda amb 41 dels 44 membres que formen part del consell ciutadà. En comparació amb les primàries que va guanyar Albano Dante Fachin l'any 2016, la participació ha estat menor. Aleshores van votar 6.927 inscrits. Cal tenir en compte, però, que el cens de Podem frega els 57.600 membres, dels quals se'n consideren actius uns 25.718.

Es produeix la circumstància, però, que ha estat l'equip de Bail el que ha obtingut la majoria en la comissió de garanties democràtiques (tres dels cinc llocs), l'ens encarregat de vetllar pel compliment dels estatuts. Els membres sortint d'aquest organisme han protagonitzat bona part de la polèmica del procés de primàries en considerar que Domènech havia de retirar la seva candidatura per "incompatibilitats".

L'objectiu de fer un Podem "fort"

"Es tracta de fer un Podem fort que faci les confluències més fortes", deia Domènech en una entrevista a NacióDigital el passat cap de setmana. Que el líder dels "comuns" s'aventurés a presentar-se a les primàries de Podem respon, primer, a la necessitat de pacificar un partit amb una vida interna molt convulsa des dels seus orígens. En tres anys ha tingut dos secretaris generals i dues gestores. Després de la dimissió de Fachin en veure's acorralat per la direcció estatal el passat 6 de novembre, el partit ha entrat en una dinàmica de pèrdua de musculatura interna i d'una polifonia que amb la gestora imposada per Pablo Iglesias i pilotada per Jéssica Albiach i Vicenç Navarro no ha fet més que anar in crescendo.

A ulls d'una part de Podem, la situació només es podia resoldre amb una figura de consens. I Domènech ja havia exercit aquest paper per construir l'aliança de Barcelona en Comú, ICV i EUiA sota el paraigües de Catalunya en Comú. El líder dels "comuns" ha dit sempre que si va decidir fer el pas va ser perquè inscrits de Podem el van interpel·lar i van signar un manifest.
  

Xavier Domènech Foto: Adrià Costa