​Docents del Vallès denuncien una «sobreràtio» a les aules i avisen de l'afectació a «la qualitat educativa»

A Sabadell equival, com a mínim, a una escola i mig institut | El 65% dels centres escolars de la comarca tenen més alumnes per aula del que marca la normativa

Els representants sindicals d'ensenyament del Vallès
Els representants sindicals d'ensenyament del Vallès | Albert Hernàndez
10 d'abril del 2018
Actualitzat el 13 d'abril a les 10:03h

Els representants sindicals d'ensenyament del Vallès Foto: Albert Hernàndez


Els professors de l’ensenyament públic no universitari del Vallès Occidental han denunciat “l’agressió contra a la qualitat educativa” per la generalització de la “sobreràtio” a les aules. Així ho ha assegurat el delegat de Professors del Sindicat de Secundària, Jesús Ortiz, en una roda de premsa, acompanyat d'altres membres dels sindicats que són el 60% de la docència al Vallès. Unes afirmacions que ha complementat amb dades dels Serveis Territorials del Vallès Occidental del Departament d’Ensenyament.
 
En aquest sentit, ha apuntat que en el cas de Sabadell aquest excés d’estudiants suposa haver “estalviat”, com a mínim, una escola de dues línies i mig institut i ha puntualitzat “agafant com a dada que l'excedent és un alumne, quan la mitjana, normalment, és superior”. Una radiografia molt semblant hi ha Terrassa. A nivell comarcal, "el 65% dels centres té sobreràtio".

Hi casos, com ha indicat el membre de la CGT, Miguel González, com el d'un institut de Terrassa on a 3r d'ESO hi ha 37 alumnes. A poblacions com Rubí els percentatges, ha precisat Ortiz, són del 76,77% a Primària i del 79,41% a Secundària i a Barberà del 76,32% i Ripollet del 77,40%, en el cas de Primària.    

La ràtio de 25

González ha qualificat la situació "d'extrema" i ha carregat contra la ràtio de 25 alumnes per classe, "és una trava per dur a terme projectes". Tot i així, ha subratllat "la professionalitat" que es manté. Ha proposat 20 a primària i 25 a secundària i ha encomanat feina a Serveis Territorials en aquest aspecte. 

El membre de CC.OO, José Navajas, ha posat l'accent precisament en la "professionalitat i bona voluntat" en la qual se sosté el sistema per seguir endavant, "això suposa una càrrega mental" per als treballadors i ha afegit, "pateixen amb aquestes condicions". 

L'anunci de nous centres, un "pedaç"

Navajas ha definit com un "pedaç" l'anunci de dos nous instituts a Sabadell i Terrassa. Ha recordat que la situació actual és fruit "de la manca evident de planificació al llarg d'una dècada". Tot plegat, ha resumit, "és una improvisació contínua".