​Les festes de Sabadell entre els segles XIX i XX, recollides en un llibre

L’estudi, obra de Marta Ibáñez, va guanyar la Beca Miquel Carreras el 1999

Gegants de Sabadell per La Salut
Gegants de Sabadell per La Salut | Juanma Peláez
Redacció
05 d'abril del 2018
Les festes de la ciutat de Sabadell tenen llibre propi. Sota el títol Les festes de Sabadell. Des de mitjan segle XIX fins a la Guerra Civil, editat per l’Ajuntament i signat per Marta Ibáñez, la publicació va guanyar la 2a Beca Miquel Carreras el 1998-1999, i s’edita quan s’ha acabat el procés participatiu de la Festa Major liderat pel consistori amb la participació de diferents entitats culturals i persones a títol individual durant el 2016 i el 2017.

El treball que ara es publica analitza les festes de Sabadell des de la meitat del segle XIX fins al començament de la Guerra Civil espanyola, l’any 1936, període en què Sabadell va prendre embranzida i va passar de ser una vila a convertir-se en una ciutat industrialitzada. S’hi descriuen els cicles festius d’hivern, primavera, estiu i tardor, com també les festes de la Creu Alta i Sant Julià d’Altura i les de les parròquies de la Trinitat i la Puríssima.

Tanmateix, el plat fort del treball se l’enduu la Festa Major, que durant el temps estudiat creix en importància i en activitats i es converteix en la primera festa de la ciutat, per damunt de l’Aplec de la Salut, que continua sent la segona festa local. L’obra entén la festa com una celebració col·lectiva de diferents agents, un fet social que es repeteix cada any en dates assenyalades i que serveix per cohesionar els diferents espais de la ciutat.