Manuel Bustos tornarà a judici aquest mes per la retirada de multes a familiars

La jutge va ordenar l'obertura de judici oral contra l'ex-alcalde de Sabadell, l'intendent de la policia de Sabadell i l'exdirector d'Espai Públic de l'Ajuntament

Redacció
03 d'abril del 2018
Actualitzat a les 16:15h

L'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


L'ex-alcalde de Sabadell Manuel Bustos tornarà aquest mes al jutjat pel cas Mercuri, concretament dels dies 17 al 19, per la peça 30, que fa referència a la presumpta retirada de multes de trànsit a familiars. La jutge que instrueix el cas Mercuri, Beatriz Faura, va ordenar l'obertura de judici oral contra Bustos, per qui la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, personada com a acusació popular, en demana una pena de dos anys de presó per a l'ex-alcalde socialista. 

Bustos està acusat en aquesta peça de dos delictes de tràfic d’influències comesos per una autoritat en concepte d’autor material i un delicte de prevaricació en concepte d’inductor. La jutge també acusa l'intendent de la policia de Sabadell Josep Miquel Duran de dos delictes de tràfic d’influències comesos per funcionari públic com autor material, per malversació de cabals públics, per falsedat documental i per prevaricació administrativa. L'ex-director de l'àrea d'Espai Públic de l'Ajuntament Xavier Izquierdo també està investigat per un delicte de malversació de cabals públics en qualitat de còmplice.

Tot i que l'ex-alcalde de Sabadell ha defensat reiteradament la seva innocència i ha intentat acreditar que l'import de les multes van ser pagats, la jutge considera que hi ha indicis de delicte suficient com per obrir judici oral, que anirà a càrrec de l'Audiència Provincial de Barcelona i que ara resta ja pendent de la data.

Fiances pels acusats

En la mateixa resolució, la jutge requereix cautelarment als acusats fer efectives en el termini de 24 hores diferents fiances. A Bustos i Duran els requereix un import de 533,33 euros de manera solidària, mentre que a Izquierdo i també a Duran un import de 178 euros.

La resolució judicial va ser emesa després que la jutge donés per finalitzades les diligències prèvies d’aquesta peça i que la secció tercera de l’Audiència Provincial de Barcelona desestimés el recurs d’apel·lació interposat per les defenses dels acusats i confirmés la resolució de la jutge.

Les penes demanades
 
Tant el ministeri fiscal com l’acusació popular, exercida per la plataforma, van sol·licitar la imposició de penes de dos anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna per a Bustos. A més, demanen una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública per a cadascun dels dos delictes de tràfic d’influències.

En el cas de Duran, demanen dos anys de presó amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. A més, sol·liciten una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, ja sigui per designació o per oposició pública pel delicte de tràfic d’influències. Paral·lelament, demanen una multa a raó de 12 euros diaris durant 10 mesos i dos anys de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics. A banda, també es demana 4 anys i 6 mesos de presó amb inhabilitació especial per a l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna, amb una multa a raó de 12 euros diaris durant 12 mesos.
 
També per a Duran sol·liciten 4 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de falsedat documental. Finalment, demanen 9 anys d’inhabilitació especial per a l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de prevaricació administrativa.

Pel que fa a Izquierdo, la petició se centra en una multa a raó de 12 euros diaris durant 5 mesos i 5 mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics.

A banda, es sol·licita també imposar en concepte de responsabilitat civil a Duran, com actor principal, i a Izquierdo, de manera subsidiària, una indemnització a l’Ajuntament de Sabadell de 133,50 euros per restituir el diner desviat de titularitat de la Policia Municipal de Sabadell. Per a Duran també es sol·licita l'obligació d'indemnitzar l’Agència Tributària de Sabadell la quantitat de 200 euros en concepte de multa indegudament anul·lada i no satisfeta.