Jordi Soriano nega que intercedís perquè Bustos cobrés comissions

L’exportaveu del PP es sotmet a les preguntes dels diputats del Parlament en la comissió que investiga el frau per la seva relació amb el presumpte cas de corrupció i tràfic d'influències | Manté la seva innocència sobre els càrrecs que l'imputen pel 'cas Mercuri'

Nació Sabadell
29 de juny del 2015
Actualitzat el 30 de juny a les 10:03h
Jordi Soriano al Parlament
Jordi Soriano al Parlament | Rafa Garrido
L'exportaveu del PP de Sabadell, Jordi Soriano, assegura que en cap cas va intercedir com a regidor de l'oposició perquè alts càrrecs a l'Ajuntament de Sabadell, entre ells l'exalcalde, Manuel Bustos, cobressin comissions procedents d'empreses. Soriano ho ha dir al Parlament de Catalunya en la Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política, on s'ha sotmès a les preguntes dels diputats per aportar dades sobre la seva relació amb el cas de presumta corrupció i tràfic d'influències.

En la seva intervenció inicial, Soriano ha insistit en la seva innocència dels fets delictius que se li imputen per la seva participació en el cas Mercuri: “Fa 2 anys i 7 mesos els Mossos d’Esquadra van entrar a casa meva i em van llegir els drets i van fer un registre com el que veiem a les pel·lícules, de manera desesperada quan algú busca i no troba”, ha assenyalat Soriano.
 
En aquest sentit ha afegit que se l’ha estat seguint durant 4 anys i 7 mesos durant 24 hores i fins i tot els caps de setmana, a més d’haver-se-li auditat els comptes: “Després d’això segueixo imputat en diferents peces basant-nos en la normativa de ‘en dicha conversación se deduce o se intuye’, que ha servit per acusar-me de tot allò de què s’ha cregut adient.
 
Soriano ha avançat que no entraria a valorar les converses enregistrades per aquest precís moment, donat que considera que se n’ha fet una interpretació tergiversada. En la seva intervenció, ha dit que no s'ha enriquit a la política, ja que només ha cobrat les dietes per assistència a plens i despeses de representació. A més, ha lamentat que l'exalcalde Manuel Butos l'acusi de cobrar aquetes comissions, i ha acusat alhora el seu antic guardaespatlles, Nicolás Giner, de mentir per incriminar-lo i de canviar diverses vegades la seva versió inicial.

Soriano va ser regidor del 2003 al 2011 i ha admès que en el segon mandat, quan el PSC de Bustos no tenia majoria absoluta, la relació amb l'equip de govern va ser "fluida en temes de ciutat", votant a favor de diversos projectes.

No era l'intermediari

Sobre Bustos, ha dit que "s'ha equivocat quan ha cregut que jo he cobrat un sol euro per intermediació en alguna obra". De fet, ha dit que la prova que mai s'ha beneficiat del seu càrrec és que Bustos li va arribar a oferir ajuda per trobar feina als seus dos fills i ell la va rebutjar. També ha negat que intercedís perquè empreses paguessin comissions irregulars a altres càrrecs públics com Manuel Bustos. Sí que ha insinuat que l'oncle de l'exalcalde, Melquíades Garrido, podia tenir més influència en l'Ajuntament gràcies al seu parentiu.

Pel que fa al sistema d'adjudicacions d'obres de Sabadell, ha dit que no hi estava del tot d'acord, ja que malgrat considerar vàlids els criteris tècnics, també es tenien en compte altres qüestions com la inversió en publicitat a la ràdio municipal per part de l'empresa guanyadora. Sobre Nicolás Giner, extreballador municipal i que li feia de guardaespatlles ocasionalment, en l'època en que els regidors del PP estaven amenaçats, ha dit que menteix, que ha canviat de versió diverses vegades i ha instat la justícia a investigar-lo.

Amb el diputat del PPC Santi Rodríguez, Soriano s'ha discutit sobre les polèmiques internes del grup municipal i una suposada comptabilitat irregular. L'exregidor ha apuntat que alts càrrecs del PPC podrien haver parlat amb Bustos per rebre el suport del partit a la gestió municipal del PSC. Per últim, ha dit que si la Seguretat Social es va equivocar en concedir-li una invalidesa del 51% ell demandarà l'estat, ja que porta set anys prenent diverses pastilles diàries.

La Comissió d'Investigació sobre el Frau i l'Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política analitza els diferents presumptes casos de corrupció que han tingut efectes directes a Catalunya. Per aquest motiu han passat per la comissió representants polítics com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, l'expresident de Caja Madrid, Rodrigo Rato, o l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos.