El Suprem processa per rebel·lió tretze líders independentistes

Puigdemont, Junqueras i Turull, entre els processats per Llarena

Dolors Bassa, Raül Romeva i Carme Forcadell, al Suprem
Dolors Bassa, Raül Romeva i Carme Forcadell, al Suprem | ACN
23 de març del 2018
El Suprem ha processat per rebel·lió a 13 líders independentistes. Entre els processats hi ha Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Jordi Turull. La decisió s'ha comunicat a les parts aquest divendres al matí poc després que transcendís que Marta Rovira marxava a l'exili.

La resta de processats per rebel·lió són Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i la mateixa Rovira.

Més informació als propers minuts

Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa ja són al Suprem –només falta Marta Rovira-. A partir de les 10.30 començaran els interrogatoris a càrrec del jutge Pablo Llarena. Es tracta d'una nova vistilla -la segona-, on les parts acusadores podran demanar al jutge que decreti presó provisional o, per contra, que els mantingui en llibertat provisional sota fiança. 

D'aquesta manera, doncs, la Fiscalia i el partit ultradretà Vox tindran una segona oportunitat per demanar al jutge que els enviï a la presó. De fet, tots sis ja havien declarat anteriorment davant de Llarena, qui ja va decretar el seu ingrés a la presó el passat 2 de novembre, tot i que posteriorment, el 4 de desembre, van quedar en llibertat sota fiança. En el cas de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, el jutge li va imposar una fiança de 60.000 euros que li va permetre esquivar la presó, mentre que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell no va tenir tanta sort. Malgrat pagar 150.000 euros, va haver de passar una nit a Alcalá de Meco.
 

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, arribant al Tribunal Suprem Foto: ACN


La segona citació del jutge respon a l'article 505 de la llei d'enjudiciament criminal. En aquesta, però, només ha citat els investigats que eren diputats i estan en llibertat provisional. Per contra, Carles Mundó, Meritxell Borràs o Santi Vila no han estat cridats pel jutge, malgrat que estan investigats per la mateixa causa. 

Oberta la porta de la suspensió dels càrrecs

L'empresonament dels sis diputats citats al Suprem podria comportar, de facto, una suspensió immediata del seu càrrec, segons permet l'article 384bis de la llei d'enjudiciament criminal. Aquesta estableix que, una vegada s'hagi emès l'auto de processament, els investigats que estiguin en presó provisional per rebel·lió, quedaran "automàticament" suspesos del seu exercici públic "mentre duri la situació de presó". 

Aquesta llei s'aplica exclusivament en delictes de terrorisme, banda criminal o, com és el cas, rebel·lió, i la suspensió només es pot tirar endavant quan la persona investigada passa a ser processada. Aquest és el punt en què el jutge considera que la instrucció ja està en fase avançada i, per tant, que hi ha indicis que vinculen els encausats amb els delictes pels quals se l'acusen.

Quan es dicti l'ordre de processament, que Llarena també ha informat que serà aquest divendres, tots els líders empresonats amb càrrecs públics veuran suspeses les seves funcions. Això no només afectaria Turull, Rull, i Romeva, sinó també Oriol Junqueras i Jordi Sànchez. 

El president d'ERC és, actualment, diputat del Parlament, així com també l'exlíder de l'ANC, que encara no ha deixat l'acta, tot i que va anunciar la seva voluntat de fer-ho. Per la seva banda, Joaquim Forn, que va figurar com a número 6 de la llista de JxCat, va deixar l'acta el passat 23 de gener amb l'objectiu d'afavorir la seva sortida de la presó. Aquest dijous, però, la sala d'apel·lacions del Tribunal Suprem li ho ha tornat a denegar, malgrat que la Fiscalia general de l'Estat havia optat per deixar-lo en llibertat sota fiança
 

La ciutadania reclama llibertat per als presos polítics. Foto: Adrià Costa


Delictes que poden canviar les coses

Un dels anuncis més importants aquest divendres serà saber per quins delictes es processa els encausats. Es tracta de 27 membres del Govern, representants sobiranistes de la mesa de l'anterior legislatura i els "Jordis". Si el processament és per rebel·lió, Llarena avança cap al final de la instrucció i orienta la mirada a la celebració d'un judici que podria comportar, en última instància, cap a la inhabilitació dels càrrecs públics. 

Ara per ara, però, el jutge encara pot continuar recollint proves. Malgrat que va declarar la complexitat de la causa, que li permetia allargar un any més el període d'instrucció, cada vegada queda menys per obrir judici oral. En una peça separada, però, aquesta setmana Llarena ha encetat noves diligències a la Guàrdia Civil per investigar si, per a la realització del referèndum, es va usar diner públic. De fet, a última hora d'aquest dijous, l'institut armat ha entregat a Llarena un informe extens i detallat on recull, de manera individualitzada, el paper de cadascun dels 28 investigats en la causa per rebel·lió i sedició. En aquest, es puntualitza que Turull va tenir un paper "extraordinàriament rellevant" en el procés i la declaració d'independència. 

Totes les interlocutòries de processament, que es faran públiques aquest divendres, encara es podran recórrer a la sala d'apel·lacions del Suprem.