Sabadell fracassa en l'intent de declarar el rei «persona non grata», però el retrat desapareix de l'Ajuntament

El ple de març ha iniciat ja sense la imatge, sense que s'hagi fet públic qui l'ha retirat | PSC, Ciutadans i PP han reclamat

L'espai on fins ara es trobava la fotografia del rei
L'espai on fins ara es trobava la fotografia del rei | Albert Segura
22 de març del 2018
Actualitzat a les 22:03h

L'Ajuntament de Sabadell ha fracassat en l'intent de declarar el rei, Felip VI, persona non grata a la capital vallesana. Ho han fet enmig d'un agre debat en el torn de mocions, a partir de la proposta dels grups municipal de la Crida per Sabadell i ERC, i que ha rebut el suport de tres regidors de CiU i el regidor no adscrit Lluís Monge, exPSC. El PSC, Ciutadans i el PP s'hi han oposat, juntament amb els socis de govern Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell. 

La sessió ordinària del mes de març ha arrencat amb la sorprenent desaparició del retrat de Felip VI, que al novembre de 2015 ja va ser relegat de la zona noble, on encara hi ha la fotografia de Carles Puigdemont, per ser traslladat a la part posterior del saló de plens. Aquesta desaparició ha generat les crítiques de part de l'oposició, davant les quals l'alcalde, Maties Serracant, ha assegurat desconèixer qui l'havia tret. 
 

Esteban Gesa (PP) amb la foto del rei. Foto: Albert Segura


El PP, però, ha portat una foto del monarca de casa i l'ha posat al costat del seu regidor, Esteban Gesa. 

Debat agre

El debat ha comptat amb el previsible posicionament contrari de les forces que van donar suport al 155 (PSC, Ciutadans i PP), on el regidor taronja Adrián Hernández ha destacat que el que calia era complir la llei: "Retirar el retrat del cap de l'Estat és il·legal, li agradi o no, senyor Serracant", li ha remarcat.

Pel seu cantó, Cristian Sánchez (PSC) ha reiterat el necessari respecte cap a tothom, i ha assegurat que es manifesta republicà: "Però tan democràtica és una República com una monarquia paramentària, la solució no és declarar el rei persona non grata, és plantejar a nivell estatal la situació i replantejar una nova forma de l'Estat", ha explicat.

Tant des de la Crida com des d'ERC s'ha defensat la voluntat de dur el tema a debat amb la finalitat de posar sobre la taula un tema que afecta a nivell estatal, i on la regidora de la Crida Glòria Rubio ha assegurat que ells no havien retirat el retrat. Amb tot, Hernández ha interpet·lat directament el portaveu d'Unitat pel Canvi, Joan Berlanga, demanant-li si demanaria a l'alcalde la restitució del debat.

"El responsable d'aquest edifici i del ple és l'alcalde, jo com a membre del govern li demanaré que el més convenient és que es parli de la molt bona feina que fem, i no sobre polèmiques de si el retrat hi ha de ser o no", ha respost. Amb tot, la iniciativa ha caigut en no comptar amb els suports necessaris.

 

El retrat de Felip VI, relegat al fons del ple l'any 2015. Foto: Albert Segura