Noves senyalitzacions per fomentar la convivència al Passeig de les Aigües de Collserola

Als caps de setmana s'hi concentra una gran quantitat d'usuaris que van en bicicleta, a peu o corrent

per Redacció , 24 de març de 2018 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Passeig de les Aigües del Parc Natural de Collserola pateix els efectes de la saturació els caps de setmana, tot i que els usuaris li posen bona nota. Així ho determina un Estudi de Convivència entre usuaris del passeig que han fet el Consorci del Parc de Collserola i el RACC, on s’ha analitzat l’opinió, els hàbits i el perfil de les persones que visiten aquest espai natural.
Es tracta d’una de les àrees més visitades del Parc Natural de Collserola i que rep més de 2,3 milions de visites l’any, la majoria durant els caps de setmana. Com exemple, un diumenge habitual hi passen més de 5.500 persones en poques hores pel tram sud del Passeig. Aquesta elevada afluència provoca conflictes entre usuaris que van caminant, corrent o en bicicleta, i una alta sensació d’aglomeració.


L’estudi apunta que un dels aspectes pitjor valorats és la convivència entre els vianants i les persones que practiquen ciclisme de descens, una modalitat esportiva que consisteix en baixar la muntanya per camins estrets i amb forta pendent, una pràctica esportiva prohibida per les ordenances del Parc. Tot i això sovint creuen el Passeig de forma perpendicular o s’hi incorporen a una velocitat elevada, fet perillós per als vianants, els corredors i la resta de ciclistes que hi circulen.

Per respondre-hi, s’ha dissenyat conjuntament una nova senyalització divulgativa, que té l’objectiu de fomentar bones pràctiques i millorar la convivència, amb diversos plafons amb plànols, normes i consells de civisme, que estan situats als accessos principals i en punts estratègics del recorregut. 


Consta de dos tipus de senyals, uns plafons d’informació general a les entrades del Passeig de les Aigües, i plafons amb normes i consells de convivència i civisme amb pictogrames amb recomanacions per als visitants. La senyalització, situada en punts estratègics del recorregut, recull els avisos cívics més importants per assegurar la bona convivència entre els diferents usuaris del Passeig.

 

Participació