L'obra fotogràfica de Josep Busoms s'obre a tot Sabadell

L'Espai Cultura acull una mostra amb algunes de les seves obres en què s'ha multiplicat per quatre la seva firma | S'inaugurarà el proper dijous 22 de març

Imatges de la mostra dedicada a Josep Busoms
Imatges de la mostra dedicada a Josep Busoms | Albert Segura
21 de març del 2018
L'Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 acull des d'aquest dijous l'exposició Josep Busoms i la seva llum, una mostra representativa de l'obra en blanc i negre del fotògraf sabadellenc Josep Busoms i Domènech (1924-2016). Sense haver-se dedicat de manera professional a la fotografia, Josep Busoms és un autor prolífic i abastament guardonat, compromès amb la seva ciutat, però poc conegut per part del públic actual.

El seu fons fotogràfic, que serà donat a l'Arxiu Històric de Sabadell, consta de més de 40.000 negatius, en color i en blanc i negre, de diferents gèneres. L'exhibició que té lloc a l'Espai Cultura és una selecció de 86 fotografies artístiques, realitzades entre els anys 60 i finals dels 80, passant per gèneres com el retrat, la fotografia abstracta, el paisatgisme i la fotografia de viatges, el reportatge i la fotografia esportiva. Les imatges exposades es complementen amb el comentari a càrrec dels comissaris, que és accessible en suport digital des dels dispositius mòbils dels visitants a través de codis QR. També hi trobem un darrer àmbit expositiu composat a partir d’objectes personals de Josep Busoms, per acostar el visitant a una mirada més personal sobre l’autor i el seu context.
 

Material de la mostra. Foto: Albert Segura


"La idea que sortís tot de casa en contenidors no m'encaixava, així que em vaig posar en contacte amb una professional que va posar ordre a totes les seves coses, correspondència, negatius, etc., i de tot plegat va néixer la idea de fer-ne una exposició", ezxplica Jaume Busoms, fill del fotògraf. L'obra de Busoms destaca per l'ús de l'abstracció i el domini tant de la tècnica com del llenguatge visual, amb un sentit de l'estètica que resulta avantguardista per a la seva època i ens ha deixat una fotografia que ara es percep intemporal. Segons els comissaris de l'exposició,  Àngels Santesmasses, Joan Rosell i Josep Mateu (tots tres membres de Càmera Club Sabadell igual com  també ho fou en Busoms), va saber captar plenament la tensió entre llums i ombres, va aprendre com construir una imatge i de què consisteix una imatge, com es relacionen les formes, com s'omplen els espais i com tot plegat ha de tenir certa unitat.
 
La fotografia de Josep Busoms veu plenament de la seva experiència vital. El seu ofici de viatjant com a representant de teixits li va permetre recórrer la geografia espanyola i li va oferir escenaris inacabables on copsar la realitat del moment, sempre diversa i estimulant. Una faceta ben present a l'exposició, a través de les col·leccions de fotografia de paisatges, de reportatge i de retrat fora d'estudi. D'igual manera, la seva fotografia també s'impregna d'altres aficions, especialment l'esport i la natura, que Josep Busoms va desenvolupar tot forjant un ferm compromís amb diferents agents i col·lectius del teixit associatiu sabadellenc.
 

Imatges de la mostra dedicada a Josep Busoms. Foto: Albert Segura


"Vam digitalitzar les seves obres sobre el paper, i a partir d'elles en vam fer una reproducció, amb impacte al públic, amb ganxo, eren imatges fetes els anys 60 i 70, i algunes amb degradació", explica Joan Rosell, comissari de l'exposició. En aquest sentit, s'han fet reproduccions que multipliquen per quatre les mides originals, i s'han resolt alguns desperfectes que mostraven.
 

Josep Busoms. Foto: Cedida