VÍDEOS El dia que l'aviació feixista va bombardejar Barcelona, avui fa 80 anys

En el dramàtic atac de l'aviació italiana van morir 670 persones | Barcelona també commemorarà els 80 anys dels bombardeigs amb diversos actes

Així es veien els bombardejos des d'un dels avions que van atacar
Així es veien els bombardejos des d'un dels avions que van atacar | Wikimedia Commons
Redacció
16 de març del 2018
Actualitzat a les 22:03h
El 16, 17 i 18 de març de 1938, avui fa 80 anys, Barcelona va patir els pitjors dies de la seva història contemporània. El feixisme va mostrar la seva cara més cruenta i l'aviació italiana va bombardejar la capital catalana, en el marc de la Guerra Civil. Als atacs, van morir 670 persones i més de 1.200 van resultar ferides.

L’ordre de bombardejar el centre de Barcelona sembla que la va donar Mussolini en persona, segons explica Sapiens. L'aviació italiana estava instal·lada a Mallorca, a tan sols mitja hora de vol del seu objectiu. El general Velardi, cap de l’aviació legionària italiana a les Illes Balears, va rebre un telegrama urgent des de Roma: “Iniciar des d’aquesta nit acció violenta sobre Barcelona amb martelleig espaiat en el temps”. Fou la primera vegada que es va utilitzar aquest nou mètode de no concentrar els bombardejos, sinó de diversificar-los en el temps i l’espai, així augmentava la sensació de pànic i indefensió. 




Ho recordem amb diverses fotos i dos vídeos (a sobre): un acte commemoratiu de l'Ajuntament de Barcelona, el 2013, amb motiu del 75è aniversari del bombardeig; i un petit tràiler del documentat “Mirant al cel”, de Jesús Garay, on es narra el dramàtic episodi.

Barcelona també recorda els 80 anys dels bombardeigs de la Guerra Civil amb "l'arbre de la memòria", amb projeccions audiovisuals a la façana de l'Ajuntament. També s'organitza una exposició al Born i es milloraran les senyalitzacions dels llocs bombardejats més emblemàtics.
 

Diverses zones de la ciutat van quedar molt malmeses Foto: Fons Brangulí, cedida per la Generalitat

Diverses zones de la ciutat van quedar molt malmeses Foto: Fons Brangulí, cedida per la Generalitat