Sabadell expropia el Castell de Can Feu i el fa de la ciutat

En les properes setmanes es podrà visitar

Redacció
14 de març del 2018
Actualitzat a les 16:01h
El castell de Can Feu
El castell de Can Feu | Juanma Peláez
L'Ajuntament de Sabadell s'ha fet amb la propietat del Castell de Can Feu i la zona verda que hi ha al voltant han passat de manera definitiva, de manera que ara ja han passat a ser municipals. L'Ajuntament i la societat que n’era propietària han signat l’acta d’ocupació i pagament, tal com s’havia acordat en un conveni previ, cosa que permet finalment al consistori fer ús d’aquest edifici.

En un comunicat, el govern municipal ho qualifica de "fita històrica", amb un nou conveni que estableix que s’expropia el Castell de Can Feu i la zona verda que l’envolta, amb la condició que estigui lliure de càrregues i d’ocupants. El preu de l’expropiació és de 24.798,07 euros, que equival a la xifra que l’antic propietari devia a l’Ajuntament per l’impagament de l’IBI de diversos anys.

Ara el Govern està treballant per definir diversos usos per a l’edifici i ja hi ha una reserva de mig milió d’euros per fer una primera actuació als terrenys del voltant, que es destinaran a parc i zona verda. No obstant això, caldrà esperar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) acabin les obres que duen a terme a Can Feu per poder començar a actuar al nou parc.

Ara es treballarà per adequar l'exterior del castell perquè es pugui visitar des de fora, a la vegada que es durà a terme un projecte per garantir la seguretat a l’interior i rehabilitar-lo. Així, en els propers dies es netejarà l'entorn perquè d’aquí a unes setmanes s’hi faci una jornada de portes obertes. 

El conveni

El conveni tanca el procediment que es va iniciar al desembre de 2006, quan es va signar el conveni per al desenvolupament urbanístic de la zona del Castell de Can Feu i el seu entorn. En aquell acord els propietaris es comprometien a presentar una Modificació puntual del Pla general municipal d’ordenació, que permetria unes noves condicions d’edificació a la zona. Com a compensació de la nova edificabilitat i els nous usos, els propietaris cedien gratuïtament a l’Ajuntament, lliure de càrregues i gravàmens, l’edifici del Castell de Can Feu i els terrenys que l’envolten.

Els propietaris també es comprometien a ingressar a l’Ajuntament la quantitat de 2.003.066 d’euros per contribuir a les obres de consolidació de l’edifici del Castell de Can Feu, que havia de realitzar l’Ajuntament. Al juliol de 2009 es va signar un annex al conveni, que va establir la possibilitat de substituir l’obligació d’ingressar 2.003.066 euros per la cessió a l’Ajuntament de Sabadell de sostre equivalent a aquesta quantitat.

Paral·lelament, al febrer de 2012 el Ple municipal va aprovar provisionalment la Modificació puntual del Pla general municipal d’ordenació de Sabadell a l’àmbit del Castell de Can Feu. Aquesta modificació no es va arribar a aprovar definitivament perquè el conseller de Territori i Sostenibilitat la va suspendre fins que l’Ajuntament aprovés un text que donés resposta a les diverses puntualitzacions que feia la Direcció General de Territori i Urbanisme. El text refós no es va arribar a tramitar.

Ordre d’execució

L’Ajuntament va incoar al juny de 2016 un expedient d’ordre d’execució d’obres, per l’estat en què es trobava el Castell de Can Feu i per l’incompliment de les mínimes condicions de seguretat. Ara, després d’un procés de negociació, s’ha arribat a l’acord que farà possible que el Castell sigui definitivament propietat de l’Ajuntament.