L'ANC pressiona: «Som ciutadans de la República catalana i en demanem la implementació»

Agustí Alcoberro lamenta davant 45.000 persones que encara no hi hagi Govern i avisa que aquesta és "una situació que no pot mantenir-se" | L'Assemblea reclama compromís als partits per formar un executiu que permeti "avançar de manera decisiva" cap a la independència votada l'1-O .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 50px; line-height:52px; }

Agustí Alcoberro, en el discurs final de la manifestació de l'ANC
Agustí Alcoberro, en el discurs final de la manifestació de l'ANC | Albert Alemany
11 de març del 2018
Actualitzat a les 19:36h
L'ANC ha reunit aquest diumenge milers de persones -45.000, segons la Guàrdia Urbana- per pressionar les forces independentistes que incloguin la implementació de la República en el seu full de ruta. "Ja no som ni ens sentim ciutadans del regne d’Espanya. Som i ens sentim ciutadans de la República catalana. I com a ciutadans exigim la seva implementació i ple desenvolupament com una nació més dins la comunitat de nacions lliures del món", ha asseverat el vicepresident de l'entitat, Agustí Alcoberro, en el seu discurs de tancament de la manifestació.

Així mateix, Alcoberro ha reivindicat les grans mobilitzacions dels últims mesos per refermar la seva exigència, referint-se a l'1 d'octubre, la protesta de l'11 de novembre contra els empresonaments, la gran marxa a Brussel·les i, fins i tot, la victòria electoral del 21-D. "Mai tornarem enrere!", ha clamat i ha lamentat que encara no hi hagi Govern, "una situació que no pot mantenir-se". Tot i això, també ha insistit que aquest ha d'"avançar de manera decisiva cap a la implementació de la República".

Igualment, el dirigent de l'ANC ha defensat "la sobirania del Parlament", ja que ha insistit que només la cambra catalana "pot triar el president", criticant que els tribunals espanyols hagin vetat tant les candidatures de Carles Puigdemont com posteriorment la de Jordi Sànchez. "Tenim la majoria al Parlament per poder implementar la República, i cal fer-ho de manera immediata!", ha reclamat, així com ha reconegut la tasca de la comunitat educativa, tant pel que fa als atacs que es preparen contra la immersió lingüística com a la persecució de professors que van debatre a classe sobre l'1-O.
 

Agustí Alcoberro, en el discurs final de la manifestació de l'ANC. Foto: Albert Alemany


Finalment, ha cridat a actuar "units" les entitats sobiranistes com Òmnium, l'AMI o Súmate, amb una "estratègia victoriosa", en paral·lel als partits. De fet, tot i que Òmnium no convocava la mobilització, el seu vicepresident, Marcel Mauri, estava a la pancarta de la capçalera, junt a Alcoberro o l'expresidenta del Parlament i de l'ANC Carme Forcadell. Per cloure l'acte, el dirigent de l'Assemblea ha fet pujar els membres del secretariat -que es renova el 17 de març-, amb els quals s'ha cantat Els Segadors:
 
Abans que ell ha agafat la paraula Jordi Pairó, coordinador de la comissió d'Incidència política de l'ANC, que ha carregat contra la manca d'entesa dels partits. "El poble sempre hi ha estat. Ara no volem tornar a l'autonomia. Us toca, polítics, obeir el mandat!", ha clamat, ha que no veu "la mateixa determinació al Parlament" que entre la ciutadania. "Per què ens vam trencar la cara l'1-O? Per res?", s'ha preguntat, i encara ha tornat a qüestionar: "Què vol dir un Govern efectiu?".

Els "herois anònims", protagonistes

Així mateix, a banda de l'ANC, el protagonisme l'han tingut aquells "herois anònims" que van defensar les urnes l'1-O o que han patit represàlies arran del procés, ja sigui des de l'àmbit de la universitat, pensionistes, bombers, voluntaris, o fins i tot pallassos i mecànics. Tots aquests ciutadans que "se l'han jugada" per la República han reclamat als polítics que la despleguin. I els manifestants han respost amb un unànime "no estàs sol" de suport al mecànic que es va negar a arreglar vehicles de la Policia Nacional. Al seu torn, Jordi Pesarrodona, conegut per haver protestat davant la intervenció policial amb un nas de pallasso, ha tornat a aparèixer així, i ha clamat: "Visca la República!".
 

Jordi Pesarrodona, amb nas de pallasso, junt a altres "herois anònims" de l'1-O. Foto: Albert Alemany


Milers de persones han omplert la la manifestació de l'ANC per reclamar la "República ara", entre Drassanes i el parc de la Ciutadella. L'entitat independentista ha convocat en solitari una mobilització aquest diumenge a la tarda perquè, tal com ha asseverat Agustí Alcoberro just abans de l'hora d'inici, "cal un Govern, però un Govern que implementi la República". L'objectiu central, doncs, era clar, pressionar els partits en plena negociació de l'executiu i el full de ruta, per tal que aquest inclogui el desplegament del nou estat.



I és que, segons ha insistit Alcoberro, "la gent es va expressar molt clarament l'1 d'octubre" i, per tant, el que es demana aquest diumenge "és demanar que la República tiri endavant". Un missatge que quadra amb les exigències de la CUP per avalar la investidura del candidat que triïn JxCat i ERC, els quals, segons la diputada anticapitalista Natàlia Sànchez, "no han trucat a la portad adequada" si l'objectiu és un Govern autonòmic.

Per contra, segons ha insistit, "per fer Govern és imprescindible fer República" i insisteix que la proposta d'acord de JxCat i ERC és similar a l'anterior però compta amb alguns "avenços". De fet, ha assegurat que la CUP comparteix l'objectiu de la manifestació i anima el sobiranisme a superar el "derrotisme". A banda de Sànchez, el diputat i cap de files de la formació, Carles Riera, hi ha assistit, mentre que, per part d'ERC, hi havia Carme Forcadell, el diputat Ernest Maragall, l'eurodiputat Jordi Solé o el dirigent Isaac Peraire. Els republicans, de fet, han destacat que allò "més urgent" és formar Govern i sumar noves adhesions al procés.
 

Manifestants reclamant la República, just abans de començar la mobilització. Foto: Albert Alemany


Per part del PDECat, hi havia la seva presidenta, Neus Munté, i, quant a JxCat, el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, que ha defensat que "Jordi Sànchez és un candidat que ostenta tots els drets". Així mateix, el president català, Carles Puigdemont, ha donat suport a la convocatòria en una piulada en què defensa que "als presos polítics no els han d'indultar, els han d'alliberar", ja que són "ostatges d'un estat policial". Per això, afirma, "milers de persones sortiran de nou al carrer" i les forces independentistes han "d'anar junts i sense fissures per derrotar-los":