tradició índia

Sabadell es prepara per batre rècords amb una de les festes Holi més multitudinàries d'Europa

El Parc Catalunya es tenyirà de colors el proper diumenge per donar la benvinguda a la primavera | Aquest any es commemora el desè aniversari de la festa a la ciutat

per Albert Segura, Sabadell, 13 de març de 2018 a les 07:00 |
Festa Holi de Sabadell | Juanma Peláez
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'amfiteatre del Parc Catalunya de Sabadell serà l'escenari aquest diumenge d'una de les festes Holi més multitudinàries d'Europa. L'any passat unes 10.000 persones es van sumar a aquesta iniciativa, que creix any rere any, i que ha trobat en l'amfiteatre del parc l'escenari perfecte per donar la benvinguda a la primavera. Aquest any, a més, celebren els seus 10 anys de festa a la ciutat.
 

Edició de l'any 2016. Vídeo: Albert Segura
 
La cita arrencarà a les 11.00 hores amb la inauguració de la festa, i deu minuts més tard es farà una coreografia amb més de 450 ballarins de l'Associació Catalana de Bollywood de Sabadell. A les 11.15 es faran les activitats d'animació de Bollywood a càrrec del Centre Asana - AC Bollywood, el Club Masala Barcelona, Bollywood Igualada, Sweet India i Din Tak. A les 12.15 arribarà el punt àlgic, amb la tirada de colors.
 


Edició de l'any 2014. Vídeo: Albert Segura

Què és el Holi

L’activitat es va començar a celebrar fa set anys a la capital vallesana per l’interès de diverses entitats de reproduir una celebració molt vistosa. Es tracta d’un festival hindú que representa el començament de la primavera, i és una forma de donar-li la benvinguda a una època reconeguda com de fertilitat i bonança.

La trobada pretén donar a conèixer algunes llegendes, una d’elles, la més popular, és la d’un jove déu, Krishna, que estava gelós de la seva ànima bessona, Radcha, pel seu estilitzat i blanc perfil, en oposició a les seves pròpies faccions fosques. Després de demanar consell a la seva mare, aquesta li va recomanar pintar la cara de Radha fins a obtenir una tonalitat més acolorida, i d’aquí la tradició de llançar colors a la gent.

L’activitat principal de la festa consisteix a llançar pols de colors fins a cobrir rostre i cos d’un multicolor arc de Sant Martí. Als països hindús es complementa amb un dinar on els participants proven diversos plats tradicionals i el bhang, una beguda derivada de la planta de cànem que es beu cerimonialment durant el Holi.

 

Arxivat a:
Societat, Holi, colors, Índia, holi
Participació