El primer taxi elèctric ja circula per Sabadell

El seu propietari assegura que és, per ara, l'únic a Espanya sent d'un privat | El va comprar el 2017, va arribar d'Estats Units el setembre i el passat cap de setmana va començar a circular

El nou taxi que transita per Sabadell
El nou taxi que transita per Sabadell | Nació Sabadell / Cedida
08 de març del 2018
Actualitzat a les 10:32h
La família del taxi de Sabadell compta, des del passat cap de setmana, amb un nou membre. I no és un qualsevol, a tot l'Estat aquests tipus de vehicles no arriben al mig miler. Un Tesla Model S 75 circula per la ciutat, sent el primer totalment elèctric. Una particularitat no només limitada a la ciutat, també a Catalunya i Espanya. "Sóc el primer propietari d'un Tesla taxi", subratlla el taxista, Joan Torné.

Torné explica que n'hi ha un altre a Bilbao, però pertany a una empresa i s'utilitza de reforç en cas d'avaria o per d'altres contratemps que puguin sorgir. Precisament, a la localitat biscaïna es donen ajudes públiques per utilitzar aquest turisme entre el gremi. "Aquí, l'únic argument que et trobes per fomentar la compra és l'import de circulació i l'exempció de pagar peatges i zona blava", lamenta. I això que aplaudeix "la bonificació del 75%" que l'ha premiat el consistori sabadellenc del tribut pel seu flamant cotxe. 
 

Un vehicle 100% elèctric Foto: Nació Sabadell / Cedida


Porta pocs dies baixant bandera, però "és un reclam", reconeix i afegeix, "la clientela al·lucina". Veure un Tesla, fins fa poc mesos, estava limitat a ciutats com Madrid i Barcelona. Segons dades de l'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac), l'any passat es van vendre 387 unitats i això que el 2016 van ser 55. Torné ha hagut de fer paperassa i esperar gairebé sis mesos per posar-lo en marxa.

El cotxe va arribar a Catalunya, procedent d'Estats Units, el mes de setembre i "ja aleshores estaven iniciats els permisos amb el Ministeri d'Indústria", relata el taxista i fins que "no van verificar-ho i aprovar-ho no l'he pogut utilitzar. Això va ser a finals de febrer". 
 

L'aspecte del Tesla taxi Foto: Nació Sabadell / Cedida


Inversió per evitar contaminar 

Torné ha hagut de gratar-se la butxaca per adquirir el Tesla, gairebé 78.000 euros. "Però fent números surt a compte", pronostica. "Al més em gastava 500 euros en benzina, més uns altres 540 de la lletra de l'altre turisme", remarca i "ara, com a mínim, estalviaré 200 euros". A més, apunta "no contaminaré. A diferència amb l'altre taxi". 

El nou taxi és una novetat també dins de la seva companyia, una de les tres emissores que opera a Sabadell, Styl Taxi. El formen una esquadrilla de vuit turismes, fins ara tots al volant d'un Mercedes-Benz clase E.