​Endesa inverteix 5,5 milions d'euros en reformar i millorar tecnològicament la subestació de Sabadell

La subestació d'Endesa a Sabadell
La subestació d'Endesa a Sabadell | Endesa
Redacció
06 de març del 2018
Actualitzat a les 12:46h
Endesa està invertint més de 5,5 milions d'euros en reformar i millorar tecnològicament la subestació de Sabadell amb l'objectiu de l'actuació d'incrementar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric a gairebé 56.000 clients repartits entre set municipis del Vallès Occidental i del Vallès oriental, uns treballs que comportaran la rehabilitació de l'edifici històric i gairebé centenari.

Aquesta complexa actuació, que va començar al gener de 2016 i està previst que finalitzi el proper mes de setembre, consisteix en la substitució gradual del parc exterior (a l'aire lliure) i convencional d'alta tensió per a una nova sala GIS, la qual cosa representa disposar de la mateixa infraestructura de 110 kV però encapsulada.
 

La subestació d'Endesa a Sabadell. Foto: Endesa


Es trobarà, així, en un espai més reduït, segur i robust, disposarà de 4 posicions de línia d'alta tensió, 4 posicions de transformadors, 1 cel·la d'equips de mesura i 1 d'acoblament de barres. Així mateix, la reforma que es durà a terme en aquest espai també inclou la remodelació de la sala de cables de mitja tensió, la sala de cel·les de mitja tensió i la construcció d'una nova sala de control.

Aquesta adequació comportarà, per tant, l'eliminació i la retirada de tot el aparellatge elèctric convencional que hi ha associat al parc que ara es desballesta, el que permetrà fer una nova tanca perimetral de la subestació i cedir al consistori 3,2 metres de vial per a ampliar el carrer Valldaura.
 

La subestació d'Endesa a Sabadell. Foto: Endesa


L'edifici històric

A més, els treballs també inclouen la rehabilitació de l'edifici històric (comprès entre els carrers Vallirana, Vallmanya, Valldaura i la carretera de Prats de Lluçanès), que es va començar a construir en 1918 (fa cent anys) i va entrar en servei el 1920, durant l'època de gran auge i la puixança de l'energia elèctrica a Catalunya, sota el projecte realitzat per Cipriano Sabater.

Es tracta d'un interessant edifici d'arquitectura industrial -exponent de l'anomenada arquitectura del Noucentisme català- de dues plantes i amb la coberta tipus "volta catalana", on es destaca l'equilibri i l'ordenació dels elements, que es mostren amb la màxima simplicitat decorativa. La construcció era considerada la "central" de la Catalana de Gas i Electricitat de Sabadell, ja que era la que tenia més potència transformadora.
 

La subestació d'Endesa a Sabadell. Foto: Endesa