Domènech serà candidat a liderar Podem per accelerar la fusió amb els «comuns»

El coordinador general de Catalunya en Comú es presentarà a les primàries de la formació lila amb una llista pròpia que té com a objectiu la confluència | L'operació, avalada per Pablo Iglesias, ha de facilitar la integració de Podem al nou espai dels "comuns" després de mesos d'inestabilitat

Sara González / Joan Serra Carné
01 de març del 2018
Actualitzat a les 12:53h

Pablo Iglesias, Xavier Domènech i Ada Colau, al míting de Santa Coloma Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Moviments rellevants a Podem després de mesos d'inestabilitat. El sabadellenc Xavier Domènech, coordinador general de Catalunya en Comú i cap de files dels "comuns" al Parlament, presentarà candidatura a les primàries de la formació lila, que ha encetat el procés intern per triar la nova direcció. El moviment de Domènech, que encapçalarà una llista pròpia amb dirigents de l'antiga cúpula de Podem, pretén accelerar la fusió del partit amb el projecte dels "comuns", tal com han confirmat diverses fonts a NacióDigital. L'abril es presenta com el mes decisiu per concretar l'aliança definitiva.

Domènech ja va pilotar fa menys d'un any el naixement del nou partit dels "comuns" i ara intentarà assegurar una confluència que no va ser possible l'abril passat. El veto de Podem a integrar-se a Catalunya en Comú -quan Albano Dante Fachin era el secretari general de la formació lila- va impedir la confluència de tots els actors, unes tensions que van acabar amb la dimissió forçada de Fachin i l'aparició d'una nova gestora.

Pablo Iglesias, que sempre ha volgut que Podem fos part del nou partit, avala l'estratègia de Domènech. De fet, sectors de Podem Catalunya veuen en ell l'única opció per pacificar una formació amb moltes veus diferents. Tanmateix, aquestes fonts reconeixen que, de portes enfora, no és fàcil fer entendre com el coordinador de Catalunya en Comú optarà a ser secretari general de Podem. Si s'imposa en la votació interna, el dirigent dels "comuns" -de la màxima confiança d'Iglesias- ostentaria la direcció dels dos partits. La confluència, entenen les fonts consultades, seria molt més senzilla.

Un partit abonat a les turbulències

Podem no disposa d'executiva des del 6 de novembre. Fachin, pressionat per Iglesias, va abandonar la secretaria general i la militància. Des d'aquella dimissió, una gestora encapçalada per la diputada Jéssica Albiach i Vicenç Navarro comanda Podem Catalunya, que ja es va integrar en la coalició electoral dels "comuns" en els comicis del 21-D. Ara, el partit posa en marxa les primàries per triar una nova direcció. I ho ha fet sense que els cercles en tinguessin un coneixement previ: les bases no han conegut fins aquest dimecres al matí el calendari. El procés intern arrencarà el 7 de març amb la recollida d'avals dels candidats, mentre que la votació per escollir la nova executiva i el secretari general es farà entre el 5 i el 9 d'abril. El dia 11 se'n coneixeran els resultats.

Quan es tanquin les primàries de Podem, els "comuns" celebraran la seva assemblea organitzativa, prevista també per a l'abril, que ha de servir per reordenar el partit un any després del naixement de les noves sigles i posar el rumb cap a les municipals del 2019, un trajecte durant el qual hauran de resoldre les confluències a nivell territorial.
 

Cartells electorals de Catalunya en Comú-Podem Foto: Adrià Costa


Més candidatures a banda de Domènech

La de Domènech no serà l'única llista que es presentarà a les primàries de Podem Catalunya. La senadora Celia Cánovas, crítica amb l'anterior executiva, pilota una candidatura i se'n gesta una altra a partir del debat d'alguns cercles territorials del partit amb alguns integrants de la direcció de Fachin. Domènech, que necessita ser inscrit de Podem, parteix com a favorit en una elecció pensada per acabar amb l'etapa d'incertesa a la formació i completar la fusió amb els "comuns". A la llista hi seran presents dirigents com la mateixa Albiach i el senador Óscar Guardingo, així com integrants de la gestora. Tant Albiach com Guardingo van integrar la primera executiva de Podem Catalunya el 2015.

La tensió viscuda amb la marxa de Fachin i la falta d'una executiva en els mesos més complexos de la política catalana -és la segona vegada des del naixement de Podem Catalunya que el partit està en mans d'una gestora- ha accentuat la fragmentació de la formació. Les estructures territorials s'han anat debilitant, segons confirmen diversos dirigents, i part dels quadres van marxar amb Fachin a la plataforma Som Alternativa. Els mals resultats del 21-D ha provocat una reflexió a Podem. Veus del partit entenen que part de l'electoraT lila no es va sentir interpel·lat pel projecte dels "comuns". El diagnòstic obliga els actors de l'esquerra alternativa a fer moviments.
 

Ada Colau, Pablo Iglesias i Xavier Domènech, en un acte electoral a Nou Barris Foto: Catalunya en Comú-Podem