La nevada s'intensifica i provoca problemes a una cinquantena de carreteres

Protecció Civil eleva a emergència el pla Neucat per unes precipitacions generals | Calen cadenes a una trentena de vies, tot el transport escolar està suspès i els camions tenen prohibit circular .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 46px; line-height: 48px; }

La C-37 a Torelló, aquest matí
La C-37 a Torelló, aquest matí | Adrià Costa
Pere Pratdesaba / Arnau Urgell
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 9:35h
La nevada s'intensifica i Protecció Civil ha activat poc després de les 7.30 la fase d'emergència del pla Neucat. El temporal de neu continuarà fins al migdia quan la cota pujarà i les precipitacions es transformaran en pluja a bona part del país. De moment, els gruixos no són importants –fins a cinc centímetres en alguns punts- però hi ha més de cinquanta carreteres afectades i calen cadenes en una trentena

Les precipitacions de neu estan afectant pràcticament tot el territori excepte a les comarques de Tarragona (on ha començat a ploure) i a les de Girona, on s'espera que el front arribi més tard. De fet, neva a la mateixa ciutat de Barcelona –ahir el Tibidabo ja es va emblanquinar- i agafa en diversos barris i en punts del Vallès com Sabadell i Terrassa. La cota de neu s'ha situat a zero metres i pot nevar en qualsevol punt on caiguin precipitacions, inclòs el litoral.

La nevada està sent especialment important en comarques de la Catalunya Central i el Pirineu com el Bages, el Solsonès, la Noguera, el Pallars Jussà i Osona. També neva amb ganes en punts del Vallès i de l'Anoia, entre altres punts.
 

Nevada al barri del Coll de Barcelona Foto: Agnès Garreta


Per tot plegat, Protecció Civil demana restringir al màxim la mobilitat durant el dia d'avui i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible. Els serveis de transport públic funcionen a hores d'ara amb relativa normalitat excepte la línia FGC entre l'Anoia i Capellades que ha registrat una incidència. Les línies de metro i busos TMB també tenen algunes afectacions per la presència de neu i gel. Per això, s'ha suspès el servei de les línies 111, 118 i 128 i se n'han limitat d'altres com la V3 de la Ronda de Dalt. Els aeroports operen amb normalitat.

El temps farà un canvi dràstic a partir del migdia, quan entrarà una onada càlida de sud a nord i les nevades es convertiran en pluges. Pujaran les temperatures i la cota de neu se situarà per sobre els 500-600 metres arreu del país.
 
A hores d'ara, la situació del trànsit comença a ser complicada i Protecció Civil recomana precaució. Cal recordar que, amb caràcter preventiu, s'han suspès totes les rutes de transport escolar a Catalunya i que s'ha prohibit la circulació de tots els camions.

Una cinquantena de carreteres afectades

El temporal de neu i gel ja afecta una cinquantena de carreteres catalanes i calen cadenes en una trentena d'elles. Aquest és el darrer balanç del temporal de neu i gel que afecta Catalunya.

A hores d'ara, no es pot circular sense cadenes en vies com la C-13 a Sort en un tram de més de 30 quilòmetres; la C-25 des de Santa Coloma de Farners fins a Vic en un tram de 40 quilòmetres; la C-37 a Manresa, la C-28 al Port de la Bonaigua, la C44 entre Vandellós i l'Hospitalet de Infant, la C-25 a Sant Julià de Vilatorta o la N-260 al Pont de Suert. També en d'altres carreteres com BV-1415 a Cerdanyola del Vallès; la C-147 a Esterri d'Àneu o la C-563 a Gòsol. 

La neu obliga a mantenir tallades dues carreteres. Es tracta de la GIV-5201 entre Viladrau i Sant Marçal del Montseny i la BV-2204 a Santa Margarida de Montbui

En més d'una vintena de vies, hi ha neu o gel a la calçada. Un situació que obliga als conductors a extremar les precaucions. 

També hi ha circulació amb retencions o congestions a diverses vies catalanes com l'AP-7 a Hostalric i La Jonquera i la B-20 a Santa Coloma de Gramenet i Barcelona. 

Consulta en directe els problemes de trànsit