​Estudiants de la UAB denuncien l’elaboració de «llistes negres» per fer una «persecució política i sindical»

Asseguren que, des de la universitat, s’han lliurat imatges als Mossos enfocant cares amb la voluntat d’identificar-los | La UAB es desmarca de les acusacions i afirma que compleix amb la normativa de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Els estudiants sostenen que la UAB han fet gravacions il·lícites
Els estudiants sostenen que la UAB han fet gravacions il·lícites | Albert Hernàndez
27 de febrer del 2018
Actualitzat el 28 de febrer a les 18:16h
La Plataforma Antifeixista de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans de la UAB (SEPC-UAB), el col·lectiu Som 27 i més i Alerta Solidària han lliurat aquest dimarts al Síndic de Greuges de la universitat un informe en el que denuncien l’elaboració de “llistes negres” per fer “una persecució política i sindical”.
 
El membre de la plataforma i del SEPC-UAB, Dani Tubau, ha assegurat que va ser durant el mandat de l’anterior rector, Ferran Sancho, assenyalant en especial a la que va ser vicerectora d’Estudiants, Sílvia Carrasco, i també durant l’actual govern, encapçalat per Margarita Arboix. “S’han fet gravacions amb la voluntat d’identificar-nos i que serveixin per tenir un cert perfil criminal” en cinc casos, quatre dels quals estan en mans de la justícia.
 
Es tracten d’enregistraments d’actes organitzats al campus com la Festa Major, una botifarrada i parades instal·lades en els últims cinc anys. Tal com ha apuntat Tubau, “els mateixos Mossos han certificat que no hi va haver incidents”.
 
Tubau no ha descartat “emprendre mesures legals” davant el fet que des de la universitat s’hagin proporcionat “noms, cognoms, DNI’s i militància d’estudiants” a la policia catalana, ja que, com ha subratllat el membre d’Alerta Solidària, Ferran Ocata, suposa “una vulneració de la llei de protecció de dades” i ha afegit, “a més de drets fonamentals i humans”. Tubau ha recordat que en els estatuts de la UAB hi figuren “els principis de llibertat i democràcia”.
 
La UAB es defensa
 
Fonts de la UAB han subratllat que no tenen cap vinculació amb les identificacions que denuncien els estudiants i han confirmat que si “una autoritat policial o judicial“ sol·licita imatges les lliura. Han desmentit, tal com han apuntat els membres dels col·lectius, que es facin “fitxers a banda” amb gravacions, ja que aquestes estan regulades per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Així, cada 15 dies s’esborren automàticament.

Els cinc casos

Els cinc casos que han denunciat els estudiants, quatre estan a la taula del fiscal d'Odi i Discriminació, Miguel Àngel Aguilar, i són: l'ocupació del rectorat de la UAB el 2013, que afecta a 27 persones amb penes sol·licitidades d'11 a 14 anys; 3,5 anys presó per a tres estudiants per coacció i ultratge a la bandera espanyola, amb una multa i indemnització pels danys total de 30.000 euros; coaccions, amenaces i organitzacio criminal contra vuit persones implicades, però no hi escrit d'acusació i, per últim, un furt, "que intenten que siguin coaccions i agreujant d’odi ideològic, amb mínim de 3,5 anys presó", ha detallat Tubau.