​El futur del «Diari de Sabadell»: relleu o substitució?

El rotatiu publicarà la seva última edició a finals de març amb tres ofertes de compra sobre la taula | La seva total desaparició obriria una nova possibilitat per ocupar l’espai a noves opcions de paper

La impressió del Diari de Sabadell
La impressió del Diari de Sabadell | Juanma Peláez
01 de març del 2018
Actualitzat el 02 de març a les 14:26h
El Diari de Sabadell sortirà al carrer per darrer cop el proper 29 de març, com a mínim en el format que avui dia el coneixem. L'edició en paper es deixarà de publicar després de 40 anys d’història, amb alts i baixos que han convertit el mitjà en referència a la ciutat,  llibre de capçalera als bars i en lectura obligada a moltes llars els dissabtes. El seu futur, però, passa per cedir el relleu amb la venda de la capçalera o en deixar un espai buit perquè algun altres grup de comunicació hi trobi una opció de negoci.

El mitjà va néixer l’any 1977 com a tal de la mà del periodista Ramon Rodríguez Zorrilla, propietari del diari, i que ara considera que ha arribat el moment d’aturar les rotatives. El seu creixement va ser exponencial i va imperar com a referència informativa de la ciutat, arribant al seu punt de màxima esplendor a les dècades des 80 i 90, fins els Jocs Olímpics, aproximadament. “Hi havia dissabtes amb més de 20 pàgines de publicitat immobiliària, no hi cabia tothom, la gent venia a demanar-te un espai on col·locar els seus anuncis”, recorda Rodríguez Zorrilla.

La bonança econòmica permetia a l’empresa tenir diversos locals a la ciutat, entre elles la seva seu del carrer Sant Quirze, on se situa la redacció, i una rotativa pròpia al carrer Tamarit, a la Zona Hermètica. “Hi teníem una nau on hi havíem fet la impressió, tenir una rotativa era tot un luxe, era per a nosaltres i també hi fèiem alguna coseta que venia de fora, però va arribar el color i la tecnologia es va complicat, i vam acabar fent com la resta de diaris, imprimint fora”, explica Rodríguez Zorrilla. Ara imprimeixen en una impremta de Sant Fruitós de Bages. 

Els embats de les crisis van afectar de ple el mitjà. A la crisi econòmica general, s’hi va sumar la que afecta els mitjans de comunicació de paper, però també una tercera, segons el propietari: “La de ciutat, està en una certa decadència, està fumuda, hem perdut moltes coses, entitats, i el diari al final s’ha vist empès al tancament”, lamenta. Tot plegat ha passat per un procés d’acomiadaments, retallades de sou i d’edicions, passant a sortir únicament tres cops per setmana.

Les opcions de relleu

El mitjà ha tingut opcions de sobreviure. L’Ajuntament es va mostrar interessat en adquirir la capçalera, amb un preu de venda d'uns 300.000 euros. Tot i això, els grups que configuren el govern municipal no es van posar d’acord en aportar diners per garantir la subsistència del producte, i la negociació se’n va anar en orris.

"La de ciutat, està en una certa decadència, està fumuda, hem perdut moltes coses, entitats, i el diari al final s’ha vist empès al tancament"

Posteriorment, fonts properes apunten que l’entorn de Manuel Bustos s’hauria interessat per aportar els diners necessaris per garantir la continuïtat del diari, possiblement amb la mirada posada en les eleccions municipals de 2019. No s’haurien reunit els diners requerits, motiu pel qual aquesta sortida tampoc va ser viable.

Ara mateix, tres grups de comunicació han mostrat el seu interès en la capçalera, i la propietat negocia amb elles, sense que se n’hagin revelat les identitats. Paral·lelament, un dels grups que hauria mostrat interès per ocupar l’espai que podria deixar buit en l’espai comunicatiu del paper a la ciutat és el grup vallesà TotMedia

El grup de comunicació compta amb edicions locals arreu del país com Tot Sant Cugat o El Món, a través del qual a Sabadell ja hi tenen presència a través d’un acord de col·laboració amb el digital iSabadell. En declaracions a NacióSabadell, però, l’empresa ha negat l’interès d’adquirir la capçalera del Diari de Sabadell

Fonts properes al grup de comunicació apunten, però, que inicialment hi hauria hagut un especial interès en ampliar la seva presència a la ciutat, possiblement a través d’un nou projecte que els permetès assumir la petjada que ara mateix té el Diari de Sabadell en espais públics. Tot i això, l’empresa ha assegurat que ara per ara no té previst apostar pel paper a la ciutat, així com tampoc en cap nou format, si bé es manté l’interès en seguir participant en el diari digital associat i potenciar-lo tant com puguin.
 

Tasques de preimpressió al Diari de Sabadell. Foto: Juanma Peláez


La redacció, venuda

La propietat del Diari, per la seva banda, ja ha consolidat la venda de l’edifici que acull la seu que té al centre de Sabadell, un edifici cèntric, al carrer Sant Quirze, de dues plantes, que un grup immobiliari ha adquirit per una suma propera als 1,5 milions d’euros. El projecte per aquest espai passaria per fer-hi habitatges.

Aquesta venda garantiria les retribucions que els treballadors hauran de percebre en concepte de quitança i indemnitzacions per la finalització de la relació laboral amb l’empresa. Aquests mateixos treballadors, per la seva part, podrien formar part, en la seva totalitat o parcialment, del projecte que surtís del relleu del diari, si aquest s’acaba consolidant amb la venda de la capçalera.