Sabadell i el Vallès Occidental, a punt per la nevada

La ciutat, així com Terrassa, han preparat els equips per fer front a la neu i el glaç que pot aparèixer als carrers | El Consell Comarcal manté el servei de bus escolar fins que no es materialitzi la nevada | Autopistas activa el dispositiu a l’AP-7, AP-2, C-33 i C-32

Màquines llevaneus a punt per actuar a les autopistes
Màquines llevaneus a punt per actuar a les autopistes | Abertis
26 de febrer del 2018
Actualitzat a les 20:20h
El fred siberià ja s'està començant a notar a casa nostra, amb una baixada notable de la temperatura, que aquest vespre arribarà, a més, acompanyat de neu. Per aquest motiu, la ciutat de Sabadell i el Vallès Occidental es prepara per fer front a aquesta onada que s'allargarà fins dimecres, i on la previsió meteorològica apunta a neu a cota zero.

A Sabadell, la ciutat ha activat el dispositiu per repartir sal i treure neu als carrers i places, si és necessari. La ciutat compta amb dos dipòsits de sal, un a la carretera de Prats, amb 15 tones de sal, i un segon al carrer Blasco de Garay, amb dos tones més.

Hi compten amb sacs de 25 quilos preparats per moure la sal d'un punt a l'altre de la ciutat. A més, ja hi ha dos vehicles preparats per treure neu, més sis més que permetrien adaptar-los per a fer les funcions de màquina llevaneus. 

Pel que fa a l'Operació Fred, el dispositiu està activar des de fa dies per atendre les persones que es trobin en situació de vulnerabilitat i no tinguin un lloc on refugiar-se. En cas de problemes circulatoris derivats de la neu i el glaç, la Policia Municipal activarà el dispositiu habitual de regulació del trànsit.

A Terrassa, s'ha posat en marxa el Pla d’Acció Municipal de Nevades i Glaçades per garantir la mobilitat i la seguretat dels ciutadans. La ciutat disposa de tretze contenidors i tres sacs de sal distribuïts en determinats punts de la ciutat perquè la ciutadania en faci ús en cas de glaçades. 

L'Ajuntament disposa de màquines llevaneus per netejar els carrers principals començant per les carreteres de Montcada, Martorell, Olesa, Castellar la carretera de Rubí, la rambla d’Ègara, els carrers de la Rasa, de Garcia Humet, Topete, i el Pont del Passeig.

Transport escolar comarcal

A nivell comarcal, el Consell Comarcal del Vallès Occidental treballa per garantir que el transport escolar es pugui dur a terme amb normalitat sense posar en risc la seguretat dels alumnes. Per aquest motiu, s'ha activat el protocol amb avís a les companyies del transport escolar perquè, en cas que es passi a situació d'alerta, es cancel·lin les rutes afectades.Actualment, es presta el servei a 1.550 escolars de 12 municipis: Castellar, castellbibal, Cerdanyola, Rubí, Sabadell, Sant Cugat, Sant Quirze, Santa Perpètua, Sentmenat, Terrassa, Vacarisses i Viladecavalls. En total es fan 93 rutes, 26 de les quals són adaptades a persones amb mobilitat reduïda.

Afectació a la carretera 

Protecció Civil alerta que les afectacions a la mobilitat poden ser notables aquest mateix dilluns al vespre. En aquest sentit les vies principals més afectades poden ser la C-25 (Eix Transversal), la C-16, la C-17, la C-55 i C-58, i també l'A-2, sobretot a la Panadella i el Bruc, i alguns trams de l'autopista AP-7. 

Per això, Autopistas, companyia de Grup Abertis, ha activat un dispositiu de seguretat vial a les autopistes que  gestiona a Catalunya: AP-7 (La Jonquera-Tarragona), C-32 (Castelldefels-Vendrell) i C32 (Montgat –Blanes), C-33 (Barcelona-Montmeló) i AP-2 (Saragossa-Mediterrani), per una nevada que a partir d'aquest dilluns al vespre pot baixar fins a cotes molt baixes.

Amb l’operatiu s’han activat les 20 bases de vialitat hivernal de les quatre autopistes. A més, es compta a un equip de més de 270 professionals i 31 màquines llevaneus que ja estan realitzant tractaments preventius a la calçada. El dispositiu es coordina des del Centre d’Operacions i Seguretat Viària de Granollers que monitoritza el trànsit d’aquestes vies les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. De moment, avui s’ha activat l’alerta groga, però pot ser que al llarg de les pròximes hores aquest nivell augmenti i, tant l’equip humà com el tècnic augmenti al alça considerablement.

Autopistas posa a disposició de tots els usuaris informació en temps real que s’ofereix als conductors per tal que coneguin de primera mà qualsevol incidència que es produeixi a la via. Per tot això, l’AP-7, l’AP-2, la C-32 i la C-33 compten amb 115 panells informatius que es troben a tots els accessos i enllaços de l’autopista, un telèfon d’atenció al client (902 20 03 20/934 927 827), la pàgina web www.autopistas.com, un xat on-line, canals de Twitter i Linkedin i l’app, autopistas en ruta, que s’ha actualitzat i millorat recentment per oferir la informació del trànsit en un clic.