Els tres sabadellencs detinguts en el desallotjament del TSJC, en llibertat provisional

Desenes de membres dels CDR s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona en suport als detinguts | La causa està oberta pels delictes de resistència i desordres públics i a dos activistes també se'ls imputa un delicte d'atemptat

Els mossos, desallotjant activistes dels CDR a les portes del TSJC.
Els mossos, desallotjant activistes dels CDR a les portes del TSJC. | Sergi Ambudio
24 de febrer del 2018
Actualitzat a les 21:25h
Els 14 detinguts aquest divendres en la concentració dels Comitès de Defensa de la República (CDR) davant la porta principal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a Barcelona ja estan en llibertat, després d'haver passat la nit a comissaria, segons han informat fonts policials. Els Mossos han començat a traslladar els arrestats aquest matí a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on els CDR han convocat a través de les xarxes socials una nova mobilització. Un d'ells, menor d'edat, va ser alliberat divendres al vespre.

La causa està oberta i l'està instruint el jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona. Els 13 detinguts que han passat per davant la magistrada s'han acollit al seu dret a no declarar i han estat posats en llibertat provisional. Se'ls imputen els delictes de resistència i desordres públics. Per a dos dels activistes dels CDR, a més a més, s'afegeix a la causa el delicte d'atemptat. 

Els CDR van reprendre la resistència pacífica al carrer. L'acció dels Comitès, emmarcada en un secretisme absolut i una manifestació fantasma a la plaça Sant Jaume de Barcelona, va acabar amb 14 detinguts per part dels Mossos d'Esquadra en el desallotjament del centenar de persones que s'havien aplegat a les portes del TSJC. Una desena s'havien encadenat a les portes i la policia catalana va haver de desplegar diverses dotacions d'antiavalots.

Les persones detingudes han passat aquesta nit a la comissaria de la travessera les Corts, segons han indicat els Mossos d'Esquadra, que estan instruint diligències sobre els arrestats. Els CDR, que van convocar una concentració davant les dependències policials al llarg de tot el divendres per exigir el seu alliberament, han organitzat aquest dissabte una manifestació fins a la Ciutat de la Justícia, on s'han tornat a concentrar desenes de persones. L'acció davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va començar a les vuit del matí, després d'una convocatòria falsa a la plaça que acull el Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona per aquella mateixa hora. Una desena d'activistes es va encadenar a les portes i més d'un centenar els van acompanyar per bloquejar els accessos a l'alt tribunal. Menys d'una hora després els Mossos ja havien desallotjat la porta i les escales.

Tot seguit, els concentrats es van asseure davant del cordó policial, tot tallant el passeig Lluís Companys, i els agents els van treure un a un entre crits a favor del Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero i la "llibertat dels presos polítics". Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), durant l'operatiu una persona va haver de ser atesa "per un tema mèdic" aliè a la protesta.
 

Manifestació dels CDR cap a la Ciutat de la Justícia. Foto: ACN