Artur Mas: «No s'ha d'abandonar la idea d'un referèndum pactat amb l'Estat»

L'expresident de la Generalitat condiciona a que Europa es converteixi en un continent de federacions "per ser la Massachusets d'Europa"

L'expresident Artur Mas durant la xerrada
L'expresident Artur Mas durant la xerrada | Juanma Peláez
21 de febrer del 2018
Actualitzat el 22 de febrer a les 0:01h
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat que no "s'ha d'abandonar la idea d'un referèndum pactat amb l'Estat". "Serà difícil, complex... però ho hem d'intentar", ha afegit Mas i ha recordat el que es va viure a Escòcia el 2014 com a exemple. 

Així s'ha expressat en el cicle inaugural de What’s Up Talk, organitzada aquest dimecres a l’auditori de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 i després de declarar, aquest dimarts, davant el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. Per la qual cosa ha manifestat "la seva felicitat per ser a Sabadell", encara que "mai ho havia fet parlant en anglès", ha afirmat somrient. L'expresident ha fet un pronòstic per a la Catalunya del futur: "Pot ser la Massachusets d'Europa", en referència a ser com aquest estat del país nord-americà, punter en ensenyament superior, innovació, sanitat i tecnologia.
 

Mas ha parlat sobre els reptes que afronta Catalunya Foto: Juanma Peláez


Mas ho ha condicionat a que Europa es converteixi en una federació d'estats. En cas contrari, ha continuat "serà un país com ara Dinamarca i Àustria, capaç de decidir les seves competències". En aquesta línia de previsions futures, ha augurat que Catalunya "serà un dels nous 250 països el 2050, amb menys de 10 milions d'habitants". Tot i que ha afegit, en to irònic, "espero que sigui abans".

Ha subratllat que per assolir aquest objectiu "requereix molt de temps" i ha admès que amb un 48% del suport social "no és suficient. Tampoc el 50%". Ha dit que "grans manifestacions no són suficients per convèncer els governs d'Europa. Cal un llenguatge que ens entenguem" i ha afegit que "en la relació entre estats no hi ha amor, hi ha interessos".