«Les Garses» aterren aquest cap de setmana al Ciervo

Els personatges de la Lluïsa i l’Andreu, una de les parelles protagonistes de 'Les Garses'
Els personatges de la Lluïsa i l’Andreu, una de les parelles protagonistes de 'Les Garses' | Javi Bayón
Redacció
21 de febrer del 2018
El Ciervo Teatre reprèn la temporada escènica desprès de l’aturada nadalenca amb la primera estrena de l’any, Les Garses, un text de principis del segle XX de plena vigència. D'Ignasi Iglesias, és el text català més representat internacionalment.

París, Londres, Tokio, Madrid, Milan, Mèxic, Roma o Nova York, on es va portar a escena per darrer cop fa pocs anys, són algunes de les  ciutats on el muntatge ha estat ben apreciat pels espectadors, tot i les diferències culturals i temporals entre els diferents països on s’ha exportat.
 
L’obra, de caràcter naturalista i escrita el 1905, tot i que al Ciervo traspassen l’acció al Nadal de l’any 1940; compta amb una posada en escena sòbria, amb vestuari íntegrament en blanc, negre i grisos, imitant l’estil de les pel·lícules del neorealisme italià dels mateixos anys quaranta del segle XX.
 
El punt de partida de l’acció és una situació que any rere any es repeteix encara a alguna localitat del país: el sorteig de la Grossa de Nadal deixa el premi en un poblet, en aquest cas no gaire lluny de Barcelona. Però a diferència de les imatges d’alegria que veiem a les televisions quan els reporters ens mostren els afortunats, en aquest petit poble el premi ve acompanyat de gelosia, enveges, baralles, disputes familiars i enemistats creades. Mentre una part del poble deixa de banda els seus valors ètics i morals per pujar al carro dels diners fàcils, alguns personatges es mantenen ferms en la seva honestedat, fins arribar al desenllaç final, una autèntica declaració d’intencions de l’autor que es resumeix  en la frase final del muntatge.
 
L’obra, dirigida per Lluís Bosch i Emma Bosch compta amb una vintena d’actors i actrius de totes les edats, algunes recents incorporacions i altres veterans de la casa. El doble repartiment fa que tots els personatges tinguin dos actors al seu càrrec, i que cada actor faci dos personatges, combinant un paper de més pes amb un paper menor segons el dia de funció.
 
L’obra es representarà els dies 24  i 25 de febrer i 3, 4 , 10 i 11 de març. Dissabtes a les 22h i diumenges a les 18h.