El TC tomba les ajudes públiques per a l'escolarització en castellà a Catalunya

El tribunal anul·la alguns articles de la Lomce perquè considera que envaeixen competències de la Generalitat | L'anomenada Llei Wert preveia fer pagar al Govern 6.000 euros a les famílies que demanaven l'escolarització en castellà .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 44px; line-height: 48px; }

Roger Font / Sergi Ambudio
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 14:46h
L'exministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert
L'exministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert | ACN
El Tribunal Constitucional ha estimat parcialment, i per unanimitat, el recurs de la Generalitat de Catalunya contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Educació (Lomce), la coneguda com la Llei Wert, i ha anul·lat alguns dels preceptes impugnats per considerar que envaeixen competències autonòmiques en matèria d’educació.

Aquests articles preveien una ajuda de 6.000 per a les famílies que volguessin escolaritzar els seus fills en castellà a Catalunya. Així, la sentència considera que el sistema dissenyat per la llei per garantir l’ensenyament en castellà pagada amb fons públics, que va impulsar l’exministre José Ignacio Wert i que va despertar molta oposició en diversos sectors de l'escola catalana, no respecta el repartiment de competències entre l’Estat i les autonomies.

Les qüestions anul·lades pel TC obligaven el Govern, amb recursos públics, a pagar l'escolarització d'aquells alumnes que demanaven fer-ho en castellà. La Generalitat va presentar un recurs d'inconstitucionalitat l'any 2014 al·legant que l'executiu central envaïa el terreny de joc autonòmic en matèria d'educació.

La sentència fa referència, en concret, a la capacitat del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, a través de l’Alta Inspecció d’Educació, de decidir sobre l’escolarització d’aquests alumnes en centres privats i el seu finançament. Apunta que no es poden dictar des de la Moncloa, per via del reglament, les bases de l'educació plurilingüe.  

El pronunciament del TC arriba en plena ofensiva del govern espanyol contra la immersió lingüística a Catalunya, tot i que els plans de Wert ja havien quedat aigualits en el si d'un executiu que en l'actual legislatura no disposa de majoria absoluta en el Congrés i que necessita d'acords amb altres forces per sobreviure a l'aritmètica parlamentària.

  
Consulta la sentència completa del TC sobre el recurs del Govern contra la LOMCE

Sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs del Govern contra la LOMCE by naciodigital on Scribd