La Mútua de Terrassa estrena una UCI enfocada als pacients i a les famílies

Les noves instal·lacions es posaran en marxa a principis de març i tenen amb uns horaris de visita més flexibles

Inauguració nova UCI Hospital Universitari MútuaTerrassa
Inauguració nova UCI Hospital Universitari MútuaTerrassa | Rafel Casanova BCF
Anna Mira
18 de febrer del 2018
L'Hospital Universitari MútuaTerrassa ha inaugurat la nova Unitat de Cures Intensives (UCI) situada a la planta 4 de l'Edifici Torre. Les noves instal·lacions ofereixen un canvi de paradigma i centren el focus en el pacient i els seus familiars, tant per l'estructura de la planta com per la privacitat que ofereixen els box.

El president de MútuaTerrassa, Jordi Parera, ha expressat que "és de justícia social ferma la renovació de la UCI" i ha insistit en què s'ha fet una reforma completa "centrada en la humanització tant en l'àmbit físic com emocional". 

Prioritzar el confort dels pacients i les famílies
La planta de la nova UCI es divideix en dues àrees que acullen un total de 14 box, tots amb llum natural i equipats amb portes i finestres amb vidres electropolaritzats que tenen la capacitat per enfosquir-se i controlar la quantiat de llum i la temperatura. També s'han incorporat eines de control del soroll ambiental, uns avenços tecnològics que tenen per objectiu col·laobrar en la intimitat i el confort i la tranquil·litat dels pacients i de les seves famílies. 

En aquest sentit, el Dr. Josep Trenado, Cap del Servei de Medicina Intensiva i dels responsables assistencials de MútuaTerrassa, ha assegurat que la flexibilització dels horaris de visita dels familiars ja es té molt en compte actualment i s'ajusta a les necessitats de cada pacient perquè "és molt important l'acompanyament familiar i amb la nova estructura de la planta facilitem el seu confort i privacitat". La UCI també disposa de dues habitacions que permeten l'aïllament de pacients amb patologies infecciones transmissibles gràcies a un sistema de pressió negativa que evita el contagi. 
 

Inauguració nova UCI Hospital Universitari MútuaTerrassa Foto: Anna Mira



La renovació d'aquesta unitat es van iniciar a finals de juny del 2017 i s'ha fet una revisió i actualització estructural i de seguretat, aïllament de les façanes i la renovació de totes les instal·lacions. El cot total de la reforma de la planta 4 que té una superfície de 955 m2 ha estat d'1,5 milions d'euros i està previst que es posi en funcionament a principis de març.  El secretari general per assignació de funcions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, David Elvira, ha assegurat que el Sistema Català de Salut treballa per millores com les de la UCI de Terrassa, una Unitat més tecnificada, més resolutiva, amb millors condicions, amb més ampliació i amb més confort tant pels pacients, com pels familiars i professionals. Elvira ha volgut tenir un record pel conseller de Salut, Toni Comín "hauria de fer-la ell aquesta inauguració". 

40 anys d'UCI a Terrassa
L'any 1976, quan es va inaugurar l'hospital, es va posar en marxa la primera UCI del Vallès Occidental amb un total de 10 llits. L'any 2003 la unitat es va ampliar fins aconseguir els 12 llits i ara, amb la completa renovació, la UCI, situada a la planta 4 disposa de 14 llits. A la planta 5 es troba la Unitat de Semiintensius i a la planta 3 hi ha els quiròfans, una distribució més funcional que permet una millor coordinació entre el conjunt de professionals implicats en la cura dels pacients. L'alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Alfredo Vega, s'ha mostrat orgullós de poder inaugurar la nova UCI de MútuaTerrassa. Vega ha dit que la nova UCI té "marca de la casa" referint-se que és un exemple per Terrassa, pel país, per la ciència i la innovació i per la universitat, ja que contribueix en la projecció de la ciutat, la qualitat de vida, el dinamisme, el model de benestar terrassenc.