Sabadell comença la implantació de la masoveria urbana en cinc habitatges buits

És el primer municipi català que impulsa aquest model entre privats utilitzant l'empresa pública d'habitatge

L'alcalde Maties Serracant (centre) amb la regidoria Glòria Rubio i el gerent de Vimusa, Jordi Núñez
L'alcalde Maties Serracant (centre) amb la regidoria Glòria Rubio i el gerent de Vimusa, Jordi Núñez | Albert Hernàndez
16 de febrer del 2018
Actualitzat a la 13:34h
El propietari d'un habitatge el cedeix a un inquilí que a canvi n'assumeix el cost de la rehabilitació i el manteniment en concepte de lloguer. Això és, a grans trets, la masoveria urbana. Aquest model és el que l'Ajuntament de Sabadell ha introduït en la "línia de cercar noves vies d'accés a l'habitatge", tal com ha dit la regidora d'Habitatge, Glòria Rubio. Per ara, compta amb cinc immobles a la borsa de masoveria i que ara ha d'assignar "masovers", mitjançant l'empresa municipal Vimusa, sent el primer municipi català en aplegar privats utilitzant la companyia pública d'habitatge.  

Vimusa "posa les eines objectives, perquè dues parts amb un objectiu comú arribin a un acord", ha explicat el seu gerent Jordi Núñez. És a dir, "tindrem paper mediador, tècnic i de suport jurídic", perquè es plasmi un contracte de lloguer en forma de masoveria urbana. A més, ha afegit Rubio, "el consistori contribueix amb l'exempció del pagament de la taxa d'obres, assessorament i supervisió tècnica de les obres".

Programa de Masoveria Urbana from Ajuntament de Sabadell on Vimeo.

Els contractes, en principi, seran de tres anys, perquè els càlculs s'han fet sobre unes actuacions que costin entre 5.000 i 6.000 euros. "Però en funció de la inversió podria ser més llarg", ha matisat Núñez i els requisits per optar-hi té més punts ser menor de 35 que major, "enfocat amb la voluntat d'ajudar la població més jove", ha esclarit Rubio, una residència mínima d'un any o dues de forma discontinua a la ciutat, uns nivells de renda que vagin, com a mínim, dels 1.200 euros mensuals per unitat de convivència fins a no superar 2,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) i tenir un ofici vinculat.

Un altre dels condicionants és que el masover es compromet que en els primers sis mesos ha de començar les obres. El gerent de Vimusa ha xifrat en unes 300 les unitats familiars en llista que té Sabadell en matèria de necessitat d'habitatge. 

Masoveria a Torre-romeu

Aprofitant la introducció d'aquest model d'accés a l'habitatge, Rubio ha anunciat l'inici d'un concurs públic en aquesta línia a Torre-romeu. 

L'alcalde, Maties Serracant, ha recordat que a la ciutat hi ha uns 7.000 pisos buits, dels quals un 80% són de petits propietaris "i una gran bossa no reuneix les característiques adequades per ser habitat". En aquest sentit, ha destacat "els esforços" de l'administració per trobar vies per posar-los al mercat.