Les amenaces als periodistes de la manifestació unionista a Sabadell, incloses en un reportatge periodístic

És un treball del fotoperiodista Jordi Borràs per a l’Anuari Mèdia.cat del Grup Barnils

Un home amb una samarreta de simbologia nazi.
Un home amb una samarreta de simbologia nazi. | Ruptly
Gerard Fageda
10 de febrer del 2018

L'acte de presentació de l'Anuari Mèdia.cat, al Col·legi de Periodistes


El passat 10 de novembre, Societat Civil Catalana va convocar una concentració a les portes de l'Ajuntament de Sabadell per demanar la restitució de la bandera espanyola. Una crida que va tenir una gran resposta, amb milers de persones omplint la plaça Sant Roc. La mobilització, però, va quedar difuminada per l'atac a diversos periodistes que cobrien l'acte.

Doncs, aquest fet ha estat inclòs en un treball periodístic signat pel fotoperiodista Jordi Borràs. Ho ha fet en l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, presentat aquesta setmana i que edita el Grup de Periodistes Ramon Barnils. Una iniciativa que treu a la llum una sèrie de reportatges sobre temes que "no han sigut tractats pels mitjans de comunicació o que no s’han fet amb profunditat".

Borràs ha presentat un recull de 139 incidents violents vinculats a l'unionisme radical, dels quals només 52 han sigut denunciats. Van tenir lloc entre el 8 de setembre i l’11 de desembre de 2017, les setmanes anteriors i posteriors a l'1-O.

El reportatge anomenat "En nom d’Espanya" del fotògraf especialitzat en l’extrema dreta remarca que molts dels presumptes delictes s’han produït en manifestacions organitzades per grups a favor de mantenir la unitat d’Espanya. Assegura que el denominador comú d’aquests "actes vandàlics, insults, amenaces i pallisses" és la "motivació espanyolista" dels agressors.

El Grup Barnils, impulsor de l'Anuari, ha exposat la necessitat d’un periodisme "compromès" i "crític". També s'ha posat el punt de mira en la situació política actual.