Les principals autopistes catalanes, en alerta davant el nou risc de nevades

La companyia Autopistas ha activat un protocol especial a l’AP-7, AP-2, C-33 i C-32 i ha mobilitzat una quarantena de màquines llevaneu

Redacció
07 de febrer del 2018
Una màquina llevaneu treballant.
Una màquina llevaneu treballant. | Departament de Territori i Sostenibilitat
Les autopistes d'arreu del país, en alerta per evitar un nou col·lapse general davant la previsió de fortes nevades en les properes hores. Autopistas, companyia d'Abertis i encarregada de gestionar les vies, ha activat un dispositiu de seguretat viària a les autopistes que gestiona a Catalunya: AP-7 (La Jonquera-Tarragona), C-32 (Castelldefels-Vendrell), C-33 (Barcelona-Montmeló) i AP-2 (Saragossa-Mediterrani).

En total, l'operatiu compta amb al voltant de 300 professionals i 39 màquines llevaneus preparades per tractar a calçada i intervenir en cas necessari. El dispositiu es coordina des del Centre d'Operacions i Seguretat Viària de Granollers, a Barcelona, que monitoritza el tràfic d'aquestes vies les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any.

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha avisat que s'acosta un nou episodi que pot deixar enfarinades a cotes molt baixes. No es tracta, ni molt menys, d'un temporal com el del cap de setmana però es podria veure nevar a només 200-300 metres, i puntualment fins a nivell de mar fins i tot a l'àrea de Barcelona.

S'han ampliat els avisos de neu. De cara a aquest dimecres a la nit les comarques afectades són les del nord-est: Osona, la Garrotxa, Alt Empordà i la Selva on es podria acumular 2 cm a partir de 500 metres amb una cota de neu que voltarà els 400 metres, localment per sota.

Autopistas aconsella que, en cas de trobar neu o neu compacta a la calçada, cal reduir lentament la velocitat, evitant frenar violentament, a més d'augmentar la distància de seguretat per assegurar la frenada.