PREPARANT SANT JOAN

Els petards marcaran un any més Sant Joan

Les bombetes, les bengales, les fonts, les piules i els trons són alguns dels productes amb més sortida

per Maria Belmez, Sabadell | 23 de juny de 2015 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juny de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Venda de petards en una botiga. Foto: Maria Belmez


Bombetes, bengales, trons, fonts o piules seran alguns dels productes estrella per la revetlla de Sant Joan. Els catalans ja estan omplint les botigues de petards arreu de Catalunya per comprar la pirotècnia que cremaran la nit de dimarts. Moltes famílies esperen fins a l'últim moment per fer les compres i que es mantenen els pressupostos ajustats però tot i això esperen superar, o com a mínim igualar, les vendes de l'any passat. Des de Protecció Civil també contemplen un augment de les vendes. En total, s'han autoritzat 1.268 punts de venda, 80 més que l'any passat.


A Sabadell fins i tot es compta aquest any amb una font pirotècnica pròpia, i en general els comerciants esperen una millora econòmica, tot i que reconeix que sempre costa perquè les famílies han reduït el pressupost com a conseqüència de la situació econòmica. Tot i això, Sant Joan és una festivitat molt arrelada i els petards continuen sent protagonistes.

De petards n'hi ha per a tots els gustos però explica que els que tenen més sortida són les bombetes i les bengales per als més petits; els xinos i les piules per als que són una miqueta més grans i un altre producte estella són els grans trons, les fonts de colores i les bateries.


Enguany no hi ha canvis en el reglament que estableix les categories o les edats mínimes per a l'adquisició d'articles pirotècnics. De manera que els de la categoria 1, que són bombetes i altres de molt baixa perillositat, es poden comprar a partir de 12 anys; els de la categoria 2, que són de baixa perillositat i poc soroll, es poden comprar a partir de 16 anys; i els de la categoria 3, de perillositat mitjana, es poden adquirir a partir dels 18. Mentre que la categoria 4 està reservada a la pirotècnia professional i no es pot vendre en aquests punts de venda de pirotècnia habituals.

A Catalunya hi ha 1.268 establiments, entre casetes i locals, que tenen autorització per vendre articles pirotècnics a Catalunya per la revetlla. Es tracta de 80 punts de venda més que l'any passat, el que suposa un increment del 6,7%. La majoria es concentren a la demarcació de Barcelona, on hi ha 854 casetes i locals.

Des de Protecció Civil esperen que la millora econòmica es tradueixi en un augment de les compres en pirotècnia. Per això, demanen estar atents i s'han distribuït cartells i s'han fet xerrades a 137 escoles per conscienciar dels perills que impliquen els petards. Per això, han demanat respectar les franges d'edat que limiten la manipulació del material pirotècnic, les distàncies de seguretat i consells com ara no llançar-los contra persones o objectes ni guardar-los a la butxaca.
 

 

Participació