Sabadell es converteix en la primera ciutat catalana en acollir menors d'edat estrangers

Entre una quinzena i una vintena s'instal·laran a l'alberg Sant Oleguer

L'alberg Sant Oleguer de Sabadell
L'alberg Sant Oleguer de Sabadell | Ajuntament de Sabadell
Redacció
02 de febrer del 2018
Sabadell és la primera i única ciutat, de moment, que s'ha ofert per acollir menors d'edat estrangers que arribin sols a Catalunya. Ho ha fet oferint l’alberg de Sant Oleguer en l’acolliment d’aquests menors, dependents de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

La proposta s'ha fet perquè, des del passat mes de juliol, s’està produint una arribada a Catalunya de nois estrangers menors d’edat sense referents familiars que està superant àmpliament la xifra d’altres anys. El 2016 van ser 684 menors, el doble que l‘any anterior. El 2017 van ser un total de 1.489.

L’acord entre l’Ajuntament i la DGAIA ofereix 15 places de suport, amb la previsió d’ampliar-les fins a les 20. La proposta de l’Ajuntament compta amb la col·laboració de la Fundació IDEA, que farà el seguiment dels menors. Aquestes instal·lacions donaran suport al centre d’acollida Coda 1 de Barcelona, que gestiona la Fundació sabadellenca.

Cada menor romandrà a l’alberg uns dos mesos, mentre es fa el diagnòstic tècnic de la seva situació i s’elabora la seva proposta definitiva de protecció. L’acord amb la Generalitat té una durada inicial d’un any i el servei estarà finançat per la DGAIA.

La directora de la DGAIA,​ Georgina Oliva, ha destacat que l’increment d'aquestes dades és "una crisi migratòria molt greu, i que requereix una perspectiva més global i la implicació d’ajuntaments, entitats i altres departaments”. 

La regidora de Drets Civils i Gènere de Sabadell, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que “malgrat ens trobem limitats per una llei d’estrangeria profundament injusta cal que posem tots els esforços en poder millorar aquestes condicions de vida". A més, ha afegit "també caldrà anar més enllà i buscar solucions i opcions per quan aquests joves esdevenen majors d’edat i sovint queden desemparats de recursos”.