Montcada trasllada a Fiscalia uns expedients de l'època socialista «amb indicis de fets delictius»

Fan referència a les expropiacions d'unes zones verdes engegades el 2002

L'alcaldessa Laura Campos presentant l'auditoria urbanística
L'alcaldessa Laura Campos presentant l'auditoria urbanística | Albert Hernàndez
01 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:53h
L'Ajuntament de Montcada i Reixac ha traslladat a Fiscalia els expedients d'expropiació de zones verdes reclamades per tres empreses -iniciades el 2002- durant el mandat de César Arrizabalaga (PSC). Una decisió que l'alcaldessa, Laura Campos, ha justificat perquè l'auditoria urbanística, encarregada pel consistori el setembre de 2016 i tancada al març de 2017, ha trobat "indicis de fets delictius" i ha deixat en mans del ministeri públic que decideixi si cal obrir diligències.

Una mesura que Campos va presentar, aquest dimecres a la nit en una audiència pública, i ha recordat que aquest cas obligarà el consistori a pagar 24 milions d'euros fins a 2024. Una quantitat que "deixarà de percebre la població", ha remarcat i per això ha afirmat la necessitat "d'eradicar aquestes pràctiques" que han hipotecat el futur del municipi i "trencar amb l'urbanisme especulatiu".
 

L'alcaldessa Laura Campos presentant l'auditoria urbanística Foto: Albert Hernàndez


L'alcaldessa ha explicat que el juliol del 2017 van rebre els resultats i van decidir demanar tres informes: un sobre el tracte de la protecció de dades, un segon del dret administratiu i un tercer d'un penalista, que ha conclòs que que hi ha tres casos "amb possibles conseqüències legals ", dues han prescrit -una llicència al carrer Riera i la modificació del PERI-- i les mencionades expropiacions.

L'empresa auditoria ha repassat expedients administratius i jurídics, informes jurídics i tècnics, informació del web municipal, així com la del registre de planejament i urbanisme de Catalunya i ha contactat amb lletrats externs, entre d'altres. L'advocada encarregada de la feina, Cristina Gómez, ha admès trobar documentació "incompleta i desordenada" i ha qualificat l'actuació del govern municipal d'ençà "de passiu" davant "el dineral" que reclamava un particular. 

Incompliment dels terminis

L'auditoria hauria d'haver acabat en poc menys de mig any, tal com Campos havia inclòs en el Pla d'Actuació Municipal (PAM), però "la complexitat dels temes i l'estat d'alguns documents van obligar a parar màquines", per fer actuacions prèvies i ordenar tota la documentació.

L'auditoria ha analitzat 11 temàtiques urbanístiques entre les que hi ha contenciosos oberts com el vinculat al trasllat de l'empresa Valentine, les concessions administratives en sòl públic que no s'ajusten a la legalitat com els centres comercials El Punt i Can Cuiàs i la urbanització del Bosc d'en Vilaró, entre d'altres.