Destacada presència vallesana en la constitució d'una associació catalana per la gestió de l'aigua

Terrassa, Sabadell i Cerdanyola conformen gairebé la meitat dels municipis que integren aquesta plataforma

Foto de família amb tots els integrants de la plataforma
Foto de família amb tots els integrants de la plataforma | Ajuntament de Barcelona
Redacció
31 de gener del 2018
Actualitzat el 06 de febrer a les 12:33h

Foto de família amb tots els integrants de la plataforma Foto: Ajuntament de Barcelona


Amb la voluntat d'ajudar i donar veu aquells ajuntaments que es trobin immersos en la municipalització de les empreses d'aigua aquest dimecres s'ha constituït, a Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP). Aquesta nova plataforma està formada pels consistoris de Barcelona, Badalona, Cerdanyola de Vallès, el Prat del Llobregat, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa i també per entitats com Enginyers sense fronteres. 

Tres de les set ciutats que formen l'entitat són del Vallès Occidental. El primer tinent d'alcalde de Sabadell, Joan Berlanga; el segon tinent d'alcalde de Terrassa, Marc Armengol, juntament amb el regidor de TeC, Xavi Matilla, i el quart tinent d'alcalde de Cerdanyola, Ivan González, han estat presents en l'acte.

questa plataforma la conformen el 33% de la població de Catalunya i 2,5 milions d'habitants, tal com ha recordat el regidor d'Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia. "Que sigui un espai de debat on el coneixement de treballadors públics ens puguin ajudar a repensar com volem que sigui la gestió d'aquests serveis bàsics", ha dit Badia.

"L'onada de la defensa de la gestió pública ha vingut per quedar-se", ha avisat, que considera que s'ha produït un canvi de paradigma en el qual els ciutadans demanen una millor gestió, i ha assegurat que la millor manera d'assegurar la universalitat del servei és aquesta gestió pública. Plataforma oberta

L'associació també assegura estar completament oberta a la ciutadania per tal que la gent també pugui decidir com ha de ser aquesta gestió pública de l'aigua. En aquest sentit, a banda d'ajuntaments, l'associació també vol captar entitats que col·laborin en models de gestió pública. En aquesta línia, la portaveu d'Enginyers sense fronteres, Míriam Planas, creu que és "gràcies a la pressió" de moltes entitats i de la ciutadania que "avui s'engeguin processos de municipalització".

Ara que ja s'ha oficialitzat la constitució d'aquesta entitat, la plataforma haurà de començar els processos de selecció de tècnics que hauran d'assessorar els ajuntaments, així com també campanyes de comunicació. L'Ajuntament de la capital catalana ha impulsat l'associació i la presidirà, mentre que el Prat assumirà la vicepresidència, Badalona ocuparà la Secretaria i Terrassa la Tresoreria, i la resta formarà part també de la seva Comissió Executiva i liderarà vocalies, cosa que també farà Enginyeria sense Fronteres.