Torrent ajorna el ple per assegurar una investidura amb totes les garanties

El president del Parlament compareix al Parlament poques hores abans que el Tribunal Constitucional es reuneixi per resoldre les al·legacions de Puigdemont

Sara González / Oriol March
30 de gener del 2018
El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent
El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent | Parlament
El president del Parlament, Roger Torrent, ha decidit suspendre el ple previst per a les tres de la tarda per garantir una investidura amb totes les garanties. Així ho ha explicat en una compareixença des de la sala d'audiències de la cambra catalana, en la qual ha explicat que la millor decisió per salvaguardar els drets de Carles Puigdemont és ajornar el ple. "En cap cas es desconvoca", ha dit.

"L'Estat ha mostrat una de les cares més fosques des del punt de vista democràtic", ha assenyalat Torrent, que s'ha retardat pràcticament vint minuts. El president de la cambra ha estat molt crític amb el Tribunal Constitucional (TC) i amb el govern espanyol, a qui ha acusat de cometre un "frau de llei". "No acceptarem ingerències", ha ressaltat. "Ni la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ni el TC decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat", ha recalcat el dirigent d'ERC.

Torrent ha indicat que "no proposarà" cap candidat alternatiu a Puigdemont, que ahir li va demanar empara per adoptar les mesures necessàries per salvaguardar els seus drets i prerrogatives com a diputat. "Això és el que em mou en l'exercici de la meva responsabillitat", ha determinat el president del Parlament, que s'ha compromès a protegir la seva immunitat. Els serveis jurídics de la cambra faran al·legacions al TC.

"Plena efectivitat jurídica"

Fonts parlamentàries asseguren que la decisió de suspendre el ple es pren per atendre la petició de garanties que Puigdemont va demanar per carta aquest dilluns i "assegurar que es podrà sotmetre a un debat d'investidura amb totes les garanties i plena efectivitat política i jurídica". A la una ha de començar un ple del TC per resoldre les al·legacions presentades per Junts per Catalunya contra les mesures cautelars interposades sobre la investidura.

"És impropi d'una democràcia que un candidat a la presidència d'un govern que compta amb els suports necessaris per fer-ho, no pugui ser investit amb normalitat. Ningú a 600 quilòmetres pot decidir qui ha de ser el president que els catalans han triat a les urnes. Hem de fer respectar el resultat de les urnes del 21 de desembre", asseguren.

Torrent, per tant, ajorna el ple a l'espera que es resolguin les al·legacions que Junts per Catalunya i el Parlament han interposat perquè s'aixequin les mesures cautelars preses pel TC dissabte amb l'objectiu de garantir una investidura "efectiva, real, de debò" que permeti començar amb "normalitat" la legislatura i recuperar les institucions de l'aplicació del 155. Encara que aquest dimarts a la una el TC decidís aixecar ls mesures cautelars, fonts parlamentàries argumenten que "no donaria temps material" a Puigdemont de venir per sotmetre's a la sessió d'investidura.

Pressió de Junts per Catalunya

Una de les claus de les últimes hores és que Junts per Catalunya pressionava al màxim per aconseguir una votació, encara que sigui simbòlica, sobre Puigdemont. Es tracta d'un full de ruta que podria arribar a ser conflictiva per a Torrent i per a la mesa de la cambra, que ja ha estat advertida pel TC. Un organisme que es va reunir dissabte i que va decidir frenar qualsevol intent d'investidura a distància.

Paral·lelament als aspectes tècnics de la investidura, Junts per Catalunya, ERC i la CUP han estat negociant un programa de Govern que de moment és escàs i que compta amb tres acords principals: crear una Assemblea Constituent de càrrecs electes, finiquitar els concerts d'escoles que segreguen per sexe i tornar l'empresa Aigües Ter-Llobregat a la gestió pública. Tots els continguts de l'acord s'haurien de fer públics en les properes hores, però amb el ple suspès es poden ajornar les compareixences.
 

Roger Torrent i Carles Puigdemont, reunits a Brussel·les Foto: Junts per Catalunya