Les llambordes en memòria dels deportats als camps nazis ja són una realitat a Sabadell

Navàs va ser el primer municipi a instal·lar-ne i ara s'ha escampat a Girona, Sabadell, Granollers, els Guiamets, Sabadell, Manresa i Cervera

El creador, Gunter Demnig, col·locant una pedra
El creador, Gunter Demnig, col·locant una pedra | Ajuntament de Sabadell
Redacció
27 de gener del 2018
Actualitzat el 30 de gener a les 9:55h
Gunter Demnig, que les va crear, col·loca personalment les plaques Stolpersteine. Foto: ACN

Navàs, al Bages, va ser el primer municipi a instal·lar el mes d'abril de 2015 a la plaça de l'Ajuntament les plaques stolpersteine ("pedra de topada") que fan un reconeixement públic als catalans deportats als camps d'extermini nazis, amb la col·locació de quatre llambordes commemoratives a la plaça de l'Ajuntament.

Les stolpersteine –ideades i fetes per l'escultor alemany Gunter Demnigsón llambordes quadrades de 10cm x 10cm fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de persones empresonades i deportades. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o la deportació. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Precisament, l’artista alemany Gunter Demnig ha estat convidat pel Memorial Democràtic i pels ajuntaments de Girona, Sabadell, Granollers, els Guiamets, Olesa de Montserrat i Cervera per col·locar plaques stolpersteine ( en record de deportats catalans als camps nazis nascuts a aquests municipis. Se'n col·locaran 1 a Els Guiamets, 10 a Olesa de Montserrat, 11 a La Segarra, 23 a Sabadell, 7 a Granollers i 16 a Girona. Altres poblacions on ja s'han col·locat aquestes plaques han estat Manresa, Castellar del Vallès i Igualada i ben aviat serà el torn de Lleida.

Actualment existeixen més de 50.000 stolpersteine a més de 21 països a tot Europa. A l’estat espanyol, Catalunya és pionera en la col·locació d’aquestes plaques per iniciativa del Memorial Democràtic.
 

Col·locació de plaques stolpersteine

Els Guiamets, 25 de gener

11 h. Descoberta de placa en homenatge a Neus Català (carrer Nou, 3).
Organitza: Memorial Democràtic i Amical de Ravensbrück.

Olesa de Montserrat, 26 de gener

19 h. Col·locació de 10 llambordes Stolpersteine en record dels deportats nascuts a al municipi (acte central a la Plaça de l’Ajuntament).
Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament d’Olesa de Montserrat.

La Segarra, 26 de gener

12.45 h. Col·locació d’11 llambordes en record dels deportats nascuts a la comarca (acte central a la Paeria de Cervera; pl. Major, 1)
Les llambordes es col·locaran a Torà (9 h), Sanaüja (9.45 h), Tarroja de Segarra, (10.30 h), La Prenyanosa, (11.15 h), Les Oluges (12 h), Cervera (12.45 h), Granyena de Segarra (15.30 h), Talavera (16.15 h) i Sant Antolí -Ribera d’Ondara (17 h).
Organitza: Memorial Democràtic, Fòrum L’Espitllera i Paeria de Cervera.

Sabadell, 27 de gener

13 h. Col·locació de 23 llambordes Stolpersteine en record dels deportats sabadellencs (acte central a la Casa Duran; carrer del Pedregar, 7).
Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament de Sabadell.

Granollers, 28 de gener

11.30 h. Col·locació de 7 llambordes Stolpersteine en record dels deportats de Granollers (acte central a l’Ajuntament del municipi; carrer de Francesc Tarafa, 90).
Organitza: Memorial Democràtic i Ajuntament de Granollers.

Girona, 29 de gener

11 h. Col·locació de 16 llambordes Stolpersteine en record dels deportats gironins (acte central a l’Ajuntament de Girona; 29 de gener a les 11 h).