La jutge del ‘cas Mercuri’ implica Bustos en una nova peça separada

L’exalcalde, el cap de la Policia Municipal, l’excap de l’àrea d’urbanisme i el cap de l’àrea jurídica haurien omès el deure de perseguir un possible cas de suborn

Redacció
18 de juny del 2015
Actualitzat a les 17:03h
Els membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest matí davant l'Ajuntament
Els membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest matí davant l'Ajuntament | Albert Segura

Els membres de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, aquest matí davant l'Ajuntament. Foto: Albert Segura

 
La jutgessa del cas Mercuri ha decidir obrir una nova peça separada, la número 33, per un possible cas de suborns, que implica l’exalcalde Manuel bustos, el cap de la Policia Municipal, José Miquel Duran, l’excap de l’àrea d’urbanisme, Manuel Somoza, i el cap de l’àrea jurídica, Marcel Galofré. Tot plegat a partir d’una gravació que s’ha localitzat en l’ordinador del president del Gremi de Constructors comarcal, Melquíades Garrido.
 
La peça té per objectiu investigar un presumpte delicte contra l’administració pública en la seva modalitat d’omissió del deure de perseguir delictes. Segons ha informat en roda de premsa la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, l’empresari José Ríos hauria enregistrat el suborn fet a l’exregidor portaveu del Partit Popular, Jordi Soriano, i posteriorment li hauria fet arribar una còpia de la gravació a Garrido i a Bustos com a mesura de xantatge. La gravació s'hauria localitzat a l'ordinador de Garrido.

Pressió per obtenir adjudicacions
 
Ríos hauria volgut fer pressió per intercedir en l’adjudicació d’obres públiques de l’Ajuntament de Sabadell, i amb el vídeo quedaria demostrat que Soriano percebia comissions com a suborn per intercedir en les concessions públiques. “Bustos va rebre la gravació o en lloc de denunciar-ho va convocar una reunió amb el senyor Ríos perquè no digués res i tapar-ho tot, però per sort per la Justícia i per Sabadell hi ha una investigació policial pel mig i tot això ha sortit a la llum”, ha assenyalat Raul Garcia Barroso, advocat de la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.
 
Somoza hauria convocat la reunió, seguint instruccions de Bustos, amb Ríos en dependències municipals el 3 de juny de 2010, on també hi van assistir Galofré i Duran. Tot i que es va convocar amb l’excusa de tractar un abocament de terra en una finca agrícola, realment s’hauria parlat de les possibles amenaces de Ríos a persones de l’Ajuntament, sobre la veracitat dels rumors que apuntaven que hauria subornat Soriano i els possibles espionatges a regidors i les seves famílies.
 
Amb tot, la reunió hauria tingut la finalitat real de persuadir-lo perquè no revelés res, motiu pel qual es considera que els quatre implicats coneixien el possible delicte de suborn en el qual estava implicat Soriano. “En lloc de denunciar-ho van optar per fer una reunió per persuadir la persona que en tenia coneixement”, ha afegit Garcia Barroso.
 
Després de l’obertura de la peça separada, els quatre representants municipals estan implicats en la mateixa i el pas següent serà la imputació, tot i que encara no hi ha data prevista.