El vallesà acusat de matar els dos agents rurals s'exposa a 54 anys de presó

El judici pel crim, comés fa un any a Aspa, podria celebrar-se aquest estiu

Redacció
18 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:07h
L'advocat de les famílies de les víctimes dels dos agents rurals assassinats a mans d'un caçador a Aspa (Segrià), Pau Simarro, ha calculat que el judici al presumpte assassí, un veí de Vacarisses, podria celebrar-se aquest estiu, quan acabi la fase d'instrucció. Encara estan pendents de l'ampliació de l'informe de balística per determinar amb més precisió la distància i orientació dels trets així com de l'informe psicològic de l'acusat.

Demana que se'l condemni a 54 anys de presó (25 anys per cada assassinat, 3 per atemptat a l'autoritat i 1 més per tinença il·lícita d'armes, ja que no tenia cap permís en regla). A més, Simarro també ha sol·licitat que s'imposi a l'acusat una multa d'entre 3.000 i 5.000 euros per un delicte contra la flora i la fauna. Ha reclamat que es condemni a un any de presó el propietari de l'arma amb que l'acusat, Ismael Rodríguez, va efectuar els quatre trets mortals, com a cooperador necessari en el delicte de tinença il·lícita d'armes.

L'informe de balística va concloure que l'arma no havia estat manipulada i que per tant només es podien efectuar tres trets alhora. Per a Simarro, això demostra que el caçador va recarregar l'arma per efectuar almenys el quart tret i, per tant, es reforça la hipòtesi de l'assassinat.

Responsabilitat civil a la Generalitat 

D'altra banda, aquest divendres iniciaran la reclamació de responsabilitat civil a la Generalitat per la seva "inacció". Simarro ha assegurat que existeixen denúncies documentades d'almenys una vintena d'atacs i insults de caçadors contra agents rurals en els últims deu anys a tot Catalunya i no entén que no s'hagin pres mesures abans de la desgràcia.

Aquestes i d'altres denúncies es van manifestar, ha assenyalat, en reunions del comitè de seguretat i salut. Simarro ha explicat que la reclamació es farà aquest divendres perquè cal fer-la abans d'un any dels fets però que demanarà també la seva suspensió fins que no acabi el procediment penal contra el presumpte assassí. L'objectiu és arribar a un acord extrajudicial perquè la Generalitat reconegui la seva part de responsabilitat i indemnitzi les famílies de les víctimes. Si no s'aconseguís, s'iniciaria una reclamació al jutjat contenciós-administratiu.

El lletrat ha lamentat que les mesures preses arran d'Aspa hagin arribat tard pels dos agents rurals morts, ja que es va demostrar la seva efectivitat només un mes després del tràgic succés.

A Granyena de les Garrigues, es va produir una situació similar el febrer de 2017, amb un caçador sense llicència. "Quan va veure que una patrulla d'agents rurals, amb un d'ells armat se li apropava, va deixar l'escopeta a terra i va marxar corrent del lloc. Això és el que hauria d'haver passat el 21 de gener de 2017, que el presumpte assassí hagués marxat d'allà perquè hagués vist que hi havia un agent armat que hauria respost si hagués disparat", ha dit.