Sabadell rebrà més de quatre milions d’euros per «les retallades» a les escoles bressol

L'Ajuntament és un de la vintena que va presentar un contenciós contra la Generalitat

El Vapor Buxeda es troba al centre de Sabadell.
El Vapor Buxeda es troba al centre de Sabadell. | Albert Segura
Redacció
18 de gener del 2018
Sabadell haurà de rebre més de quatre milions d’euros de la Generalitat, corresponents al finançament de les escoles bressol municipals des dels cursos 2012-2013 al 2014-2015, tal com ha establert la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el contenciós administratiu presentat per diversos consistoris, entre aquests el de la ciutat. Encara que l’administració catalana podrà presentar recurs de cassació.  

“Era molt injust que els efectes de les retallades aplicades pel Govern al finançament dels serveis públics ho haguessin d'assumir els municipis i les famílies”, ha expressat el primer tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, i ha afegit que amb el dictamen “es fa palesa l’obligació de la Generalitat de finançar el sosteniment dels centres públics de 0 a 3 anys”.

L’escrit del TSJC ha indicat que tant l’Estatut d’Autonomia com la normativa general estableixen que cal garantir als governs locals la disponibilitat dels recursos suficients per afrontar la prestació dels serveis traspassats o delegats. I que la Generalitat va anar convenint amb l’Ajuntament la creació de successives llars d’infants, fet que comporta la necessitat de transferir els recursos econòmics corresponents. Així, el 2009-2010 va aportar 1.800 euros por alumne, el 2011-2012 era de 1.300, sent l’últim curs d’aportació de recursos i va ser la Diputació de Barcelona la institució encarregada de cobrir part del finançament.

En aquest sentit, la decisió del jutge ha precisat que l’entitat supramunicipal “no ha de substituir la responsabilitat de l’administració catalana”. Berlanga ha aplaudit la sentència judicial, però ha manifestat dubtes del futur: “a hora d’ara no tenim cap compromís de la Generalitat per assumir de forma fixa el sosteniment de places públiques” i ha seguit, “continuem assumint els ajuntaments i les famílies”.

El sosteniment de les 11 escoles bressol municipals suposen quatre milions d’euros, prop d’un 37% va a càrrec de les famílies i poc més de l’11,5% l’assumeix la Diputació.