VÍDEO Tabàrnia alça el teló

La plataforma que presenta una Catalunya dividida en dos es presenta amb un xou del dramaturg Albert Boadella, autoproclamat president a l'exili

Francesc Cusí
16 de gener del 2018
Actualitzat a les 16:58h
Albert Boadella, durant el seu discurs
Albert Boadella, durant el seu discurs | EP
La faula s’ha acabat i Tabàrnia vol deixar de ser una broma. La reducció a l'anècdota d'aquesta idea de les dues Catalunyes i de la possibilitat que una d'elles, la que formarien el cinturó de Barcelona i el de Tarragona, se separés de l'altra per seguir formant part d'Espanya, ha motivat els promotors de la idea a reivindicar-se. Ho han fet amb una bufonada, liderada pel dramaturg Albert Boadella, aquest dimarts al Col·legi de Periodistes. La idea, però, segueix trobant eco en discursos públics d'alguns dirigents de Cs i de mitjans unionistes.

"Tabarnia són tots aquells catalans que diuen prou a la farsa i al teatre de l’independentisme” asseguren amb la intenció de distanciar-se del simple mapa geogràfic que han conformat. Els promotors de la darrera idea de l'unionisme després de la derrota electoral del 21-D s’han presentat com “l’antídot” a l’independentisme, contra les “mentides” de la història del nacionalisme i la “corrupció dels governants de Catalunya”.
 

Plataforma d'internacionalització

En un acte, obert al públic, i on els ponents eren constantment interromputs per aplaudiments i crits de "Viva Tabarnia”, la suposada Plataforma d’Internacionalització del Moviment Tabarnià ha presentat la seva resposta a una possible declaració unilateral d’independència: separar-se de la resta de Catalunya per continuar sent espanyols. Una proposta paradoxal, ja que proposen curar el seu mal amb una cura semblant en el que segons ell és una forma de posar el sobiranisme davant el mirall.

Tabàrnia pretén “arribar tan lluny com els independentistes vulguin arribar". Afirmen que "serem el seu mirall, i el seu malson, com ells ho han estat per nosaltres”. És tant el seu insomni i la seva “por” que volen demanar ajuda internacional si es produís un retorn de Carles Puigdemont al capdavant del govern de la Generalitat.

"President a l'exili"

Les seves pors i recriminacions no acaben aquí. Segons els defensors de Tabàrnia, els polítics independentistes “han prostituït la història de la nostra terra” declarant que aquest fet ha comportat que part de la societat catalana emmarqui aquest vessant unionista dins del mot “botifler”. Sort en tenen, han dit, de gaudir també “un president a l’exili”.

El moviment ha assenyalat a Albert Boadella, que de fet viu a Madrid, com a president i representant del govern de Tabàrnia. Entre rialles els ponents de la presentació han donat pas a un missatge vídeo gravat del “seu nou president”. El missatge ha consistit en un monòleg del dramaturg construït amb un seguit de gracietes per augmentar l’eufòria del fandom tabarnià.

L'escoltaven els assistents i també el principal promotor i portaveu de la iniciativa Jaume Vives, un periodista d'ascendent carlista i vinculat a l'Opus Dei.