​El cas del Bar Bemba de Sabadell arriba a judici aquesta setmana 14 anys després

La Policia Municipal els va detenir amb un fort desplegament durant la festa de tancament del local | La cita se celebrarà el proper dijous

Agents de la Policia espanyola identifica els detinguts
Agents de la Policia espanyola identifica els detinguts | Oriol Duran
15 de gener del 2018
Actualitzat el 16 de gener a les 11:41h
Aquest dijous, 18 de gener, els Jutjats de Sabadell acolliran el judici pel cas Bemba, que rep el nom pel bar que hi havia al carrer de la Concepció de la capital vallesana. La nit del tancament del bar, el 27 de setembre de 2003, la Policia Municipal va detenir onze joves, entre els quals hi figura l'excentral del Barça, Oleguer Presas, acusats d’atemptat a l’autoritat, resistència a l’autoritat, danys i desordres públics. Tot i que el judici inicialment s'havia fixat per l'abril de l'any passat, però va ajornar-se fins aquest mes de gener.
 
Els fets van passar mentre al lloc s'hi celebrava la festa de clausura. Va ser llavors quan el cos de policia local va desplegar la Brigada d’Intervenció Ràpida, que pocs dies abans havia creat l’exalcalde, Manuel Bustos, amb la utilització, segons testimonis, de boles de goma i bales de sal. Posteriorment, la Policia espanyola es va sumar al dispositiu per identificar els joves.
 
De la mateixa manera, apunten que sobre el terreny hi havia Bustos, el seu germà i llavors responsable de la Policia Municipal, Paco Bustos, i el també regidor Josep Ayuso, motiu pel qual els van denunciar per prevaricació. La denúncia, però, va quedar arxivada.
 

Exterior del Bar Bemba. Foto: Oriol Duran


Catorze anys després, els onze detinguts, que llavors tenien entre 18 i 22 anys, tenen avui més edat, alguns d’ells amb fills i fins i tot en algun cas viuen a l’estranger. La denúncia la va formalitzar la Policia Municipal i l’Ajuntament s’hi va personar com acusació, però s’ha retirat del cas.
 
Per al mateix dijous s'ha convocat una concentració davant dels jutjats de Sabadell a les 8.30 en senyal de suport per als acusats.