L'abecedari sabadellenc del 2017

El resum de l'any en 26 paraules

Actuació policial l'1-O a Sabadell
Actuació policial l'1-O a Sabadell | Juanma Peláez
Redacció
30 de desembre del 2017
Actualitzat el 08 de gener del 2018 a les 12:07h
Acaba el 2017 i toca fer resum de les notícies i esdeveniments més rellevants que han passat a Sabadell durant aquest any. La posada en marxa de l'ampliació dels FGC, el relleu a l'alcaldia, el nomenclàtor i el cas Machado o el referèndum de l'1 d'octubre han estat alguns dels fets més destacats que repassem paraula per paraula.

A Alcaldia: Després d'uns mesos intensos de negociacions, Juli Fernàndez (ERC) va renunciar a l'alcaldia de Sabadell per investir Maties Serracant (Crida per Sabadell). La decisió responia a l'acord a què les dues forces van arribar l'any 2015 per formar el primer govern de la ciutat, i que es va ampliar amb l'entrada d'Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell a l'executiu local. Les negociacions, però, van estar marcades per la tensió entre les forces, donat que Unitat pel Canvi entenia que com a primera força del govern en vots obtinguts l'any 2015, l'alcaldia hauria d'haver recaigut en el seu candidat, Joan Berlanga.

B Banc Sabadell: El consell d'administració de Banc Sabadell va aprovar el trasllat del domicili social a Alacant. L'objectiu del canvi -la decisió es va produir just després de l'1-O- seria garantir la seguretat jurídica que proporciona el marc regulador del Banc Central Europeu (BCE). L'exalcalde Juli Fernàndez va ser una de les veus que es van aixecar per demanar que l'entitat deixés de dur el nom de la ciutat.

C Creu de Barberà: La Creu de Barberà va quedar malmesa el 16 d’octubre del 2016 a causa d’un acte vandàlic, que la va deixar completament destrossada. Al desembre, l'Ajuntament la va restituir al seu lloc, després de mesos de treballs per recol·locar-la amb la mateixa imatge que havia lluit.



D Despenjada: Les banderes espanyola i europea es van despenjar de l'Ajuntament de Sabadell, un cop el Parlament va aprovar la declaració de la República catalana. La decisió va provocar la crítica dels partits unionistes, que es van sumar a la concentració celebrada al novembre davant l'Ajuntament i que va acabar amb l'agressió a diversos periodistes que cobrien la cita.
 


E Escola Municipal de Música: Més d’una vintena d’activitats i propostes han commemorat al llarg de 2017 el 125 aniversari de l’Escola Municipal de Música. Es tracta d'un programa extens i variat que ha tingut l’alumnat de l’Escola de Música i Conservatori com a grans protagonistes i que ha comptat amb la col·laboració de diferents músics professionals, institucions i entitats.

F Fuita de clor: 55 nens d'entre 5 i 11 anys de l'Escola Nostra Llar de Sabadell van ser atesos el passat mes de juliol per una fuita de clor que va tenir lloc en una piscina de la casa de colònies El Pinatar de Gualba (Vallès Oriental). Part dels nens els van haver de traslladar a diversos centres hospitalaris, mentre que el gruix de petits van tornar de matinada en autocar a Sabadell. Les colònies havien de durar cinc dies, però van concloure sobtadament dos dies abans.

G Gamberrisme: Els actes vandàlics a la ciutat de Sabadell han comptat amb un increment de contenidors cremats al llarg d'aquest any, un fet que ha transcendit per la violència amb què s'ha actuat i pel fet que encara no s'hagi pogut determinar l'autoria dels atacs, que també han malmès mobiliari urbà, vehicles aparcats a la via pública i domicilis particulars.
 

Un vehicle afectat per la crema de contenidors Foto: Nació Sabadell / Cedida


H Holi: Unes 10.000 persones es van concentrar al març al Parc Catalunya per celebrar una cita que s'ha convertit en tota una tradició a la ciutat, el llançament de colors per donar la benvinguda a la primavera. 



I Inauguració FGC: Des d'aquest 2017 la ciutat de Sabadell ja compta amb tota la línia dels FGC ampliada. Al juliol es van posar en marxa les noves estacions de La Creu Alta, Sabadell Nord i Sabadell Parc del Nord, que permeten arribar a barris com Ca n'Oriac o la Plana del Pintor en tren i en poc temps. La millora ha permès, a més, que FGC hagi batut rècords de passatgers.

J Jutjats de SabadellInspecció de Treball va ordenar el passat mes de juny el cessament de l’activitat als Jutjats de Sabadell per l’alta temperatura que es registrava a l’edifici. L'informe d’Inspecció de Treball apuntava temperatures que se situaven entre els 27ºC i els 35ºC, situació inviable perquè s’hi poguessin fer les tasques que s’hi desenvolupen de manera habitual.
 
K Gernika: La sirena antiaèria de Sabadell va tornar a sonar a l'abril a la capital vallesana, a la mateixa hora que ho feia la situada a Gernika, al País Basc. La iniciativa es duia a terme coincidint amb la commemoració dels 80 anys del brutal bombardeig que Gernika va patir l'any 1937 per part de les aviacions feixistes alemanya i italiana. Les dues sirenes, tant la de Sabadell com la de Gernika, es van fabricar a la capital vallesana. 



L La Bassa: La piscina més coneguda de Sabadell va obrir portes aquest estiu passat, després d'un any tancada per arreglar els problemes estructurals que s'hi havien registrat. L'equipament va reprendre l'activitat sense una entrada massiva, però amb una festa que va comptar amb la participació del Club Super 3.

M Manel Navarro: El cantant sabadellenc va ser elegit per representar Espanya al Festival d'Eurovisió en una gala que va comptar amb una gran polèmica per la decisió del jurat. Amb tot, Navarro va quedar últim en la cita musical, on hi va destacar el gall en el punt més delicat de la cançó.



N Nomenclàtor: Sabadell ha introduït canvis en el nomenclàtor local que han generat certa polèmica. El primer va ser al 2016 amb el del carrer Alfons XIII, que va passar a denominar-se República, fet que va generar controvèrsia entre el veïnat pels canvis que els obligava a fer. L'altra va ser el de la plaça dels Avis, que es va passar a ser de les Àvies i els Avis, cosa que va provocar diferències pel fet de diferenciar entre homes i dones. Aquest any 2017 s'ha retirat el monòlit de la plaça Alcalde Marcet, però sense dubte la gran polèmica ha nascut arrel de l'informe que proposava esborrar Antonio Machado del nomenclàtor local.
 
O Obres de Sabadell Centre: Rodalies ha decidit aquest any 2017 posar-se mans a la feina amb la remodelació de l'estació de Sabadell Centre, una infraestructura que va quedar vella i obsoleta, sense escales automàtiques ni ascensors per accedir al vestíbul. Tot i que havia d'obrir portes en els darrers mesos de l'any, els problemes tècnics inesperats que s'hi van trobar ha fet que el calendari situï el 20 de març com a data més probable per a la seva reobertura.

P Policia Municipal: Agents del cos local han incrementat el to de les seves protestes a la ciutat en considerar que la gestió que s'està fent des de l'Ajuntament no és el correcte: Denuncien deficiència en el material que utilitzen, però també una mala planificació dels recursos humans, donat que la previsió d'incorporació de nous agents no cobriria les baixes originades per jubilacions. 

Q Pàrquing de Zona Blava: L'Ajuntament de Sabadell gestiona des de l'1 d'abril de 2017 i de manera directa el servei de zona blava a través de l’empresa municipal Habitatges Municipals de Sabadell, SA (Vimusa). Els 11 treballadors que fins llavors tenia contractats l’empresa que prestava el servei ara depenen de Vimusa, que ja disposava d’una àmplia experiència en la gestió d'aparcaments.

R Referèndum: Si una cosa ha marcat políticament l'any 2017 ha estat el procés sobiranista, que va arribar a un punt àlgid l'1 d'octubre amb la celebració del referèndum. A Sabadell, la cita va comptar amb una de les accions que la policia espanyola, per ordres del govern de Madrid, va dur a terme en diversos col·legis electorals, utilitzant la força per evitar l'obertura de les escoles, buscar urnes i paperetes i evitar les votacions. Concretament, qui es va endur la pitjor part va ser l'escola Nostra Llar, on havia de votar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i on els agents van irrompre a primera hora del matí trencant portes i vidres sense aconseguir trobar les urnes.



S Soterrament: El Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar a l'agost la licitació de les obres d’integració urbana de la línia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) als barris de Gràcia i Can Feu, a Sabadell (Vallès Occidental), per un import de 25 MEUR i un termini d’execució de dos anys. L’obra consistirà en el cobriment de les vies del ferrocarril en un tram de 375 metres de longitud que discorre en superfície, des del carrer Sobarber fins passat el passeig de Can Feu.

T TUS: A l'abril van entrar en funcionament les noves targetes mensuals per viatjar amb autobús a Sabadell. Entre els canvis més significatius hi destaca que ara són magnètiques i s’han de validar a cada viatge a les màquines de l’interior dels vehicles. Continuen sent targetes personals i intransferibles i ara cal escriure-hi el DNI o número d’identificació del titular.

U Urgències: Treballadors i usuaris del servei d'Urgències de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell segueixen posant el crit al cel perquè es millorin d'una vegada per totes. Tot i que fins d'aquí dos anys no entrarà en funcionament la nova zona habilitada per ampliar el servei, aquest mes de desembre s'han obert 12 nous llits per acollir els pacients.

V Viena: La cadena de restauració nascuda a Sabadell va decidir aquest any tancar de manera definitiva el seu local històric al centre de la capital vallesana. La decisió va ser controvertida i va despertar recels entre els sabadellencs, que van considerar que el nou local, situat al carrer Advocat Cirera, restaria encant. 

W Werens: L'artista urbà sabadellenc ha estat l'encarregat en els darrers anys de donar color i vida a diversos espais de la ciutat, i aquest final d'any ha volgut dedicar un mural als presos polítics. Ho ha fet en una paret de la nau que l'empresari Àlex Fenoll té a Can Feu.



X Xavier VinaderLa ciutat de Sabadell ha rendit homenatge aquest any al periodista Xavier Vinader, que va morir l'any 2015, amb un mural dedicat a la seva memòria. Vinader, "la persona més odiada per l'extrema dreta", segons l'exalcalde, Juli Fernàndez, va concentrar en el seu homenatge pòstum personalitats com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Posteriorment, l'espai, situat al Centre Cívic de Sant Oleguer, ha patit diversos atacs feixistes.

Y Plaça d'Espanya: Convertida en l'intercanviador de referència entre les línies de FGC i Rodalies que creuen la ciutat, la plaça ha adquirit un nou protagonisme, però urbanísticament segueix sense estar a l'alçada. Ara, el calendari situa l'estiu com a data de finalització de les obres en superfície.

Z Zona Hermètica: Tot i que l'Ajuntament de Sabadell va fixar el mes de juny de 2016 com a data límit perquè els locals de la Zona Hermètica tanquessin portes, molts dels establiments encara segueixen oberts. Aquest mateix Cap d'Any, els locals mantenen la seva oferta per celebrar la benvinguda al 2018.
 

La discoteca DrinkKing, aquest dijous. Foto: Juanma Peláez