Fred, vots i poc groc: els barris de Sabadell voten

La jornada discorre entre mercats setmanals i escoles obertes sense nens | La tranquil·litat entre els votants i la cordialitat entre interventors marca les primeres hores de la jornada electoral a la ciutat

Una dona votant en un col·legi del nord de Sabadell
Una dona votant en un col·legi del nord de Sabadell | Juanma Peláez
Albert Segura
21 de desembre del 2017
Actualitzat a les 17:42h
Sabadell és una ciutat complicada. No només per la pendent que fa, de sud a nord, també pel perfil del seu electorat, amb una doble cara. Si bé el sobiranisme és indiscutiblement predominant al centre de la ciutat, als barris de la ciutat l’unionisme té molt d’espai guanyat. Una prova d’això és l’esforç que han fet els partits constitucionalistes en els darrers dies de campanya per redoblar la presència als mercats setmanals o per instal·lar els seus punts d’informació a les places més concorregudes.

La ciutat ha viscut intensament els darrers mesos, sobretot pel fet que una de les actuacions policials a la recerca d’urnes l'1-O es va fer a l’escola Nostra Llar, al centre. Allà els agents hi van entrar per la força, arrossegant gent per terra i rebentant els vidres a puntades de peu i cops de mall, per entrar en espais com lavabos o la biblioteca esbotzant els panys amb l'objectiu de trobar urnes i paperetes. No en van localitzar, i en lloc d’això en van sortir amb una carmanyola on els cuiners hi guardaven el menjar per als nens celíacs.

Aquest fet va despertar moltes consciències a Sabadell, sobretot al centre, on el vot sobiranista és més fort, però també als barris, on molts veïns hi veien la mà del govern de Madrid del PP com a responsable d’una actuació innecessària. El posterior engarjolament del sabadellenc i president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i més tard de la també veïna i presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va sumar forces a aquests moviments populars, que es van traduir en protestes i mobilitzacions multitudinàries.

Però tot plegat, tindrà afectacions en els resultats electorals? L’assalt policial i l’empresonament preventiu farà decantar el vot en clau republicana en zones on habitualment l’unionisme hi té la partida guanyada?

Si ens remetem als resultats de les eleccions al Parlament de 2015, Junts pel Sí es va imposar a Sabadell, amb un 33,73% dels vots, però únicament va guanyar als districtes 1 i 2. Ciutadans, segona força a nivell local, va obtenir un 20,62%, però el vot a la formació taronja es va imposar als districtes 3, 4, 5, 6 i 7.
 

Cues a l'escola Sallarès i Pla, al sud de Sabadell. Foto: Albert Segura


Una jornada atípica

Avui, una jornada electoral atípica per caure en dijous, l’ambient que es respirava al carrer no era ni de bon tros similar al de 2015, quan les eleccions, com és habitual, van celebrar-se en diumenge. Als barris del nord, l'ambient era fred (és la zona on la temperatura de la ciutat és més baixa), però el moviment de gent es feia notar. Les cues de votants s'han generat ben poc abans que obrissin les escoles, i això ha fet que veïns, amics i coneguts hagin fet petar la xerrada just abans de votar. Això si, de mocadors i llaços grocs, ben pocs.

Al sud, on l'ús del català només arriba al 5% de la població, el mercat setmanal s'ha aixecat amb cru fred d'hivern, però en les parades es comentava quan es buscaria un forat per anar a votar. "Aniré al migdia, just abans de fer el dinar, i així ja ho tindré fet", comentava la Manoli, una veïna de la plaça Picasso, que aprofitava per remenar entre la roba d'una parada.
 

Ambient gèlid al mercat setmanal de Campoamor, a Sabadell. Foto: Albert Segura


A pocs metres d'allà, l'escola Ribot i Serra presentava cues per poder votar. Sense pressa, però amb la inquietud que caracteritza una jornada electoral, els votants entraven pel passadís de manera ordenada, seguint les línies del terra que els nens i nenes del centre utilitzen cada dia per respectar el pas per la dreta.

"Aquest és un barri amb molta immigració, i la veritat és que no s'ha vist mai massa bandera al balcó, però últimament se'n veuen d'espanyoles i alguna Senyera", expliquen la Sílvia i en Marcel, un matrimoni que ha volgut votar ben aviat per treure-s'ho de sobre. Creuen que en aquesta zona de la ciutat el vot predominant serà taronja, una herència, diuen, de la petjada socialista, i que ara s'ha decantat cap al vot a Ciutadans.

Al col·legi Sant Francesc, també al sud, l'Antonia Monterroso ha anat a votar amb la seva neta. "He votat per ella", explicava al sortir a una amiga que s'ha trobat a la cua. Com ella, molta gent gran ha anat a les urnes amb nets i netes, una conseqüència directa de la convocatòria intersetmanal.

Votacions al col·legi Sant Francesc de Sabadell. Foto: Albert Segura
 

Cordialitat entre apoderats

La jornada serà llarga, i això ho saben els apoderats dels partits polítics, que segueixen el decurs del dia amb atenció per garantir que no s'està vulnerant cap dret ni s'estan fent les coses de manera incorrecta. Per aquest motiu, tot i les diferents significacions polítiques, no s'hi ha mostrat tensions entre ells, com a mínim en el primer tram de la jornada.

"Mira que la última convocatòria entre setmana es va fer per decidir si Espanya entrava a la OTAN, i tot i que va sortir que no els socialistes ens hi van posar", llançava a l'aire en Josep Querol, apoderat d'ERC, davant de Concha Arjona, apoderada del PSC", amb somriure sorneguer. "Mira que si comencem així, malament acabarem", etzibava la socialista, també en to de broma. Tot plegat, guarnit amb una abraçada.

Sigui com sigui, la jornada serà llarga i intensa, i de ben segur que alguna tensió aflorarà. Però alguna cosa hi ha a l'ambient, potser la imminència del Nadal, que fa que entre els participants a les eleccions, com a mínim per ara, hi hagi més respecte que cap altre sentiment. I que així sigui pel que queda de jornada.
 

Josep Querol i Concha Arjona, apoderats d'ERC i PSC a Sabadell. Foto: Albert Segura