Torna «Pedra i Sang»: d'assassinat a sang freda a clàssic nadalenc del Vallès

La representació teatral es fa a Sant Cugat i rememora la mort de l'abat del Monestir en mans de nobles de Cerdanyola

Un moment de Pedra i Sang
Un moment de Pedra i Sang | Premsa Sant Cugat
Redacció
24 de desembre del 2017
En 1350 es va cometre un dels crims més recordats en la història del Vallès. Berenguer de Saltells, noble de Cerdanyola del Vallès, va assassinar al costat d'altres representants de la classe benestant de la comarca a l'abat de Sant Cugat, Arnau de Biure. Els fets es van produir la Nit de Nadal, al Monestir de Sant Cugat, mentre l'abat oficiava la Missa del Gall.

La ciutat de Sant Cugat va decidir recuperar aquest passatge de la seva història l'any 2000 en format teatral, sota el nom de Pedra i Sang, un encàrrec fet a la companyia Teatretatre per commemorar el 650 aniversari dels fets a través d'una proposta amb format musical.

L'origen del conflicte es trobava en l'herència que el pare del noble cerdanyolenc Berenguer de Saltells va decidir deixar al clergat, concretament al monestir de Sant Cugat, en lloc de al seu propi fill. Després de la reclamació corresponent i la negació de l'abat a lliurar-la, Saltells va muntar una marxa en plena nit amb diversos nobles de la comarca descontents amb l'actitud de la jerarquia eclesiàstica.

Era la Nit de Nadal, on totes les guerres s'aturen, però on naixeria un dels conflictes més destacats de l'època a la comarca. L'objectiu era assassinar l'abat Biure en plena Missa del Gall. Les portes del Monestir es van obrir de bat a bat, els nobles van entrar i Saltells va matar l'abat davant els fidels que assistien a l'ofici.

Diu la llegenda que en aquell precís instant el gall del penell del monestir va cantar tres vegades, les campanes van repicar fins sentir-se en l'abadia de Montserrat i que en el camí que van prendre els assassins per fugir del poble l'herba no va créixer mai més.

L'edició de 2000 de Pedra i Sang va tenir tant èxit que l'organització va pensar en repetir-la al següent any, el 2001. L'espectacle compta amb una trentena d'artistes i un cor que cada any es renova i que aporta la part musical i narrativa de la història.

Aquest any estan previstes un total de sis representacions, amb estrena la mateixa tarda de Nadal, i que es repetirà per Sant Esteve i els dies 27 i 28.