El discurs de l'Alcalde

Nació Sabadell
13 de juny del 2015
Actualitzat a les 15:10h
Discurs de l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez
Discurs de l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez | Albert Segura



"Alcalde, diputats i diputades, regidors, regidores, representants d’entitats i institucions de la ciutat i de la comarca, bon dia a tots i totes.
 
El passat dia 24 de maig va començar l’inici d’una etapa d’il·lusió i oportunitats de regeneració i transformació per la nostra ciutat. En primer lloc, gràcies als milers de ciutadans que vareu votar formacions compromeses amb fer possible el canvi a la ciutat i gràcies també a la Crida, Unitat pel Canvi i a Guanyem Sabadell que ho heu fet possible donant suport a aquesta investidura.
 
La nostra ciutat en els darrers dos anys, malauradament, ha estat actualitat pels pitjors motius pels quals una ciutat pot ser-ho. Ho hem patit tots els ciutadans i ciutadanes de Sabadell, però els primers en patir-ho directament en el vostre dia a dia heu estat els treballadors de la Casa. Rebeu el reconeixement per la feina que heu fet i estic segur que plegats serem capaços de tot allò que ens proposem fer. La ciutat i el projecte ambiciós que tenim per davant  necessita de tot el talent, professionalitat i expertesa que teniu. Comptem amb vosaltres, teniu la nostra confiança, esperem fer-nos dignes de la vostra i ser capaços de generar la il·lusió que ens fa el projecte de ciutat que tirarem endavant plegats. Som conscients de la vostra vocació de servei  perquè així ho heu demostrat en èpoques dures. Ara s’obre una nova etapa amb molts reptes i us necessitem en forma!
 
Col·lectivament ens cal recuperar l’orgull de ser ciutadans de Sabadell. Recuperem el “Sabadellenquisme” que durant més de 20 anys ens havia fet anar amb el cap ben alt arreu, perquè érem, i tornarem a ser, referents de qualitat democràtica, d’ètica i d’honestedat. Però també de lideratge en les polítiques socials aplicades al món municipal, en la vessant associativa, econòmica, industrial. I ho tornarem a ser.
 
Permeteu-me que us expliqui una conversa que vaig tenir amb un ciutadà al respecte i que il·lustra gràficament el que expresso:  Aquest ciutadà m’explicava que un dia al Delta de l’Ebre, fent cua en una font, va començar a parlar amb la persona que tenia al davant. Aquest li va preguntar que d’on era, i ell va respondre que de Sabadell. En aquell moment la persona amb qui parlava es va posar la mà a la butxaca. Aquest ciutadà em deia que havia passat molta vergonya.
 
És doncs imprescindible que  emprenem una sèrie de mesures contemplades en el codi ètic de l’acord de Govern, que permetran fer evident el canvi i que faran palès tornar a posar per sobre de tot el bé comú, l’austeritat i la transparència.
 
A partir d’aquest moment soc alcalde de Sabadell, no alcalde d’ERC. Vull ser l’alcalde de tots i per tots els ciutadans de la nostra ciutat. El bé comú i l’interès general guiarà la meva actuació i la dels meus companys de Govern per sobre de qualsevol altre tipus d’interès, ja sigui de partit, col·lectiu o personal. Vull deixar ben clar el compromís que la nostra dedicació serà exclusiva a la ciutat.
 
A la roda de premsa de presentació de l’acord de Govern, un periodista feia una reflexió sobre la ubicació geogràfica dels vots de les formacions. El nostre projecte de ciutat, com el de País, no té en compte el lloc de residència, ni l’origen ni tan sols a qui ha votat el ciutadà. El nostre projecte va adreçat a tots els ciutadans i a que les seves necessitats siguin les prioritats del Govern. Volem un Sabadell amb totes les diferències però amb cap desigualtat.
 
Permeteu-me fer una darrera reflexió al voltant de la necessitat de recuperar la confiança en la política a la ciutat, al País i arreu. La política és la única eina que els treballadors, estudiants, jubilades, comerciants, autònoms, hem de fer que les coses passin per transformar la realitat.
 
La recuperació de la confiança a més de fer-ho amb les mesures ètiques i el comportament exemplar també es fa actuant des de la institució com a part perjudicada en els casos en què així pugui haver estat. I és per això que l’ajuntament exercirà l’acusació particular al Cas Mercuri. Perquè no passarem pàgina si no fem tot el que podem i està a les nostres mans.
 
 
La situació social de la ciutat és d’emergència. Indicadors com els nivells d’atur, el risc d’exclusió, la pobresa energètica o els desnonaments en són una clara mostra. Per aconseguir transformar aquesta situació cal abordar de manera immediata les conseqüències socials, amb un pla d’emergència social que cobreixi aquells que no poden esperar a demà, un pla que abarqui les diferents problemàtiques des de l’emergència alimentària, a la energètica o a l’habitatge. Aquesta situació no és una situació únicament econòmica sinó que és una qüestió de dignitat humana i per tant de crisi de valors.
 
Ens proposem fugir d’un model de politiques socials assistencial i de beneficència en pro d’un model basat en els drets socials, la dignitat i l’autonomia de les persones.
 
També cal abordar les causes d’aquestes desigualtats: En aquesta estratègia prenen també molta importància l’acció comunitària i el treball en pro de la cohesió social. La disposició d’uns serveis públics de qualitat i equitatius garants d’aquests drets socials que són una condició indispensable per revertir la situació.
 
A la ciutat tenim més de 17.000 persones registrades a l’atur. Sempre intento  posar una imatge visual a la xifra: omplirien la Faràndula 17 vegades, una vegada i mitja la Nova Creu Alta i és l’equivalent a TOTA la població de Can Rull o de la Creu Alta o la meitat del districte 3.
 
L’ajuntament ha d’utilitzar totes les eines que té a l’abast per crear llocs de treball de manera directa, com l’ocupació comunitària per tal de donar oportunitats d’ocupabilitat, sobretot a aquells col·lectius que tenen més difícil entrar o bé tornar al mercat laboral. Exigir el compliment dels mecanismes a la contractació pública per afavorir la inserció de persones
 
O de manera indirecta, incidint en la creació de llocs de treball creant les condicions necessàries per a les empreses i activitats econòmiques de la nostra ciutat facilitant els processos i recolzant als emprenedors, amb politiques fiscals o la concessió de microcrèdits.
 
Volem treballar per l’empresa, el comerç, la industria, l’activitat econòmica, responsable, que genera valor social, el nostre teixit productiu petit i mitja, acompanyant-los i facilitant la seva feina i serem exigent amb la qualitat dels llocs de treball a la nostra ciutat.
 
Apostem pel valor que aporten l’economia cooperativa i social. Seran part de l’acció econòmica de l’ajuntament.
 
Davant d’aquesta situació, com a ciutat hem de ser capaços de detectar i aprofitar les oportunitats que tenim. Ho hem de fer no només des de l’ajuntament, sinó que ho hem de fer de manera compartida amb els agents socials, educatius i econòmics de la ciutat, per tal de fer una estratègia econòmica comuna amb l’objectiu de generar ocupació estable i de qualitat.
 
L’ajuntament ha de ser un facilitador i un catalitzador, per fer que les coses passin i que passin el més aviat possible i de la manera més fàcil. Hem de ser capaços de connectar oportunitats i fer generar avantatges competitives per diferenciar-nos de la resta i ser més atractius.
 
En una visita al Museu Miquel Crusafont, que per cert, aprofito per posar en valor com un dels espais en què som líders i referents: el paleontològic. Doncs, com us deia, en una visita vaig conèixer que al soterrani del museu hi ha un tomògraf que pot escanejar peces de fins a 500 Kg i que funciona a mitja jornada. A l’endemà vaig anar al Centre Metal·lúrgic i, durant la conversa, vaig pensar en preguntar si escanejaven peces o motors. La resposta  va ser afirmativa però van apuntar que “no pas aquí doncs no hi ha màquines de les dimensions necessàries”. Aleshores varem descobrir plegats que tenim una oportunitat en l’ús compartit del tomògraf del museu Crusafont.
 
Hem de recuperar la industria a la ciutat, no és una qüestió senzilla, però tenim molts element que si els sabem aprofitar ho podem fer. Començant per la nostra ubicació estratègica en la regió industrial més densa i potent del País. La nostra proximitat a Barcelona, marca atractiva globalment, o bé els campus universitaris de la ciutat.
 
La crisi econòmica la pateixen de manera menys cruenta les societats més formades. Fem una aposta clara i decidida per l’Educació, la millor inversió que podem fer a mig i llarg termini per la resistència a períodes econòmics desfavorables i per altra per tenir ciutadans crítics que prenguin decisions i participin de la vida pública.
 
Aquesta aposta per l’educació té tres vessants: la reducció de la taxa d’abandonament escolar, actuant a l’entorn de l’escola a partir d’un pla d’èxit educatiu; tenir una estratègia local de Formació Professional i recuperar la ciutat universitària que podem ser.
 
Malgrat tot la ciutat aguanta, està viva i ho està en bona part per la feina del nostre teixit associatiu, persones compromeses que en diferents àmbits de la nostra ciutat generen projectes de qualitat i valor social. El reconeixement i posada en valor de la seva tasca, posar les coses fàcils i compartir projectes és voluntat d’aquest govern. Aprofitar l’expertesa que tenen, el talent i el compromís per tal de fer que Sabadell sigui referent és indispensable. Hem de passar de la visió compartimentada a la visió de treball enxarxat i generant sinèrgies.
 
Allò que el teixit associatiu fa bé i de manera excel·lent no ha de ser duplicat, ha de ser potenciat. Ho he reiterat en vàries ocasions però hem d’aprofitar tot el talent.
 
La ciutat cultural ha trobat maneres per continuar produint i treballant. Hem de posar “catifes vermelles” de cara a que la producció cultural sigui d’arrel popular i tradicional, contemporània, musical, literària i artística.
 
En una conversa amb el president de l’OSV em va fer una reflexió que comparteixo, “Ens van fer creure que Sabadell no era la ciutat de la música perquè no hem fet un edifici, però Sabadell és la ciutat de la música perquè té l’intangible” Tenim l’OSV, els amics de l’òpera, única ciutat no capital que té una programació estable d’òpera; tenim el conservatori, escoles de música” Som la ciutat de la música i podem ser-ho al País. Som referents en creació teatral a l’Estruch i a la Sala en l’àmbit familiar. I tot això havent hagut de trobar maneres imagineu què podem si estem alineats!
 
Un altre element estratègic que obrim en aquesta nova etapa és la de repensar i planificar el Sabadell del S.XXI. La ciutat actual va ser dissenyada als 90 i necessitem definir una estratègia de ciutat. L’elaboració d’un nou POUM és un dels reptes de la legislatura i ho farem des de la perspectiva de “l’urbanisme humà”, recuperant l’espai públic per la gent, no només per a ús lúdic sinó perquè quan coneixes els teus veïns es generen xarxes informals que permeten superar situacions quotidianes de manera més senzilla.
 
La creació d’espais de prioritat per a vianants que ens permetin corredors interconnectats entre barris on l’activitat comercial de proximitat com a motor de dinamització i cohesió sigui atractiva i permeti generar riquesa, cohesió i barri. Sempre amb l’objectiu últim centrat en el benestar de les persones de la ciutat.  Sense oblidar la protecció del rodal. I tot això fer-ho amb els agents organitzats i amb la ciutadania participant activament en el procés.
 
Tenim grans obres que hem d’enllestir: el soterrament dels FGC fins a Can Feu, la retirada de les terres dels Parc del Nord, la redefinició del Passeig o acabar la Plaça Espanya. I hem de tirar endavant la connexió de  la B-124 amb la C-58, que ens permetrà que la Gran Via deixi de ser una via d’alta capacitat. Necessitem redefinir tot el model urbà i de mobilitat de la ciutat.
 
Sabadell, per sort, no està sol. Forma part d’un País. I en aquest País volem ser líders. Volem liderar l’Àrea econòmica més important de Catalunya i ho volem fer de manera conjunta amb la resta de ciutats de la regió per tal de generar oportunitats per als nostres veïns. Creiem que ens cal un instrument que ens permeti gestionar les polítiques industrials però també les de Formació Professional, les de gestió del transport interurbà, les infraestructures o la protecció dels espais lliures del Vallès. Creiem en l’Àrea Vallès amb l’objectiu d’atendre les necessitats dels nostres veïns.
 
I aquesta regió és una peça fonamental en la construcció del Nou País. Catalunya viu moments històrics, i Sabadell no pot estar-ne al marge.
 
Ens al contrari. El Govern de la ciutat està inequívocament compromès amb la creació d’una República Catalana neta i justa, i restem a disposició del Nou Parlament, del President i del Govern de la Generalitat de Catalunya que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre i acompanyar, si així ho decidim amb els nostres vots. Estem segurs que, en aquest procés constituent, una majoria dels que avui estem en aquest ple hi treballarem conjuntament.
 
Una reflexió sobre el nou Govern; aquest Govern representa un canvi radical. Un canvi radical en la manera d’entendre el País que volem lliure, honest i just. Un canvi en la manera de governar, un canvi profund en el model de ciutat; però m’agradaria posar l’èmfasi en el canvi generacional. Sergi Picazo, en un article al Crític que us recomano a tots, fa una reflexió interessant al voltant de la necessitat de la renovació de la que anomena Generació T, aquella que va fer el maig del 68 que va aconseguir molts dels avenços socials que hem tingut i que segueixen al capdavant, tant en l’espai econòmic, polític o institucional. A Sabadell, el nou Govern també representa això: el relleu generacional i la presa de responsabilitat d’aquells que vam néixer en un projecte d’estat del benestar i que no el volem perdre ens al contrari ens comprometem per avançar.
 
Us vull transmetre a tots als membres del ple, als treballadors de la casa, als representants d’entitats la nostra capacitat i responsabilitat per governar la ciutat i la il·lusió i les ganes per fer tot això possible.
 
Companys regidors i regidores, formem part del ple més divers i plural des de l’inici de la democràcia amb 8 grups municipals. Tinc i tenim la voluntat de treballar de manera àmplia amb tots els grups per arribar al màxim d’acords per la ciutat. En mi  hi trobareu sempre diàleg. Els demano que fem debat polític i siguem capaços de construir entre tots i totes aprofitant el talent present a totes les formacions. Però no només aquest talent sinó, com he deixat clar durant el discurs, també el talent dels treballadors de la casa, de la societat civil i dels i les ciutadanes de la nostra ciutat.
 
Passarem del lideratge unívoc al lideratge compartit i col·laboratiu.
 
Hi ha frases amb les que t’identifiques, jo ho faig amb una d’Albert Einstein que diu “ La Força sense amor és energia gastada en va”. Estigueu convençuts que per part meva no hi haurà ni un bri d’energia gastada en va. Moltes gràcies.
 
Salut i República
Visca Sabadell i Visca Catalunya Lliure!!
 
Juli Fernàndez"