El Centre Cultural Terrassa presenta una ambiciosa Temporada BBVA de Dansa per celebrar els 35 anys

'Carmina Burana' i el Ballet de Burdeus, alguns dels plats forts | La programació inclou una gal·la que reunirà ballarins catalans de prestigi

Redacció
18 de desembre del 2017
Presentació de la temporada de dansa al Centre Cultural Terrassa.
Presentació de la temporada de dansa al Centre Cultural Terrassa. | CCT
Una producció exclusiva de Carmina Burana encarregada a Maria Rovira; un espectacle de El Messies amb cors, solistes i orquestra en directe a càrrec del Ballet de Bordeus; i una gal·la que mostrarà el gran nivell del ballarins catalans que actualment actuen a companyies com el Royal Ballet de Londres, entre d'altres, són els plats forts de la nova Temporada BBVA de Dansa del Centre Cultural Terrassa. El programa, que inclou dansa clàssica, neoclàssica, contemporània i flamenc, també comptarà amb l'actuació del recent estrenat Ballet de Catalunya, resident a l'equipament egarenc. Tot plegat quan el centre celebra els seus 35 anys de recorregut lligat a la dansa a través d'una exposició que recorda que al llarg d'aquest temps han passat per Terrassa 170 companyies de 30 països amb 330 funcions.

La 35ena Temporada BBVA de Dansa compta amb una àmplia programació on es presenten produccions exclusives per Terrassa com és el cas de Carmina Burana de Maria Rovira (29 i 30 de setembre) i que segons el director de l'equipament, Adrià Fornés, es planteja com un repte perquè és el primer cop que es fa un encàrrec d'aquestes característiques. "Haurem de tenir l'auditori despullat i creiem que ubicarem tots els homes a un costat, les dones a un altre i els dos pianos i set percussionistes al centre", comenta Fornés. Així mateix afegeix que aquest muntatge comptarà amb la participació de tres cors de Terrassa, un de Matadepera i un de Barcelona. 

El programa també recupera figures internacionals que porten les seves pròpies creacions com són l'estrella Ivan Vasiliev (15 d’abril) i la bailaora María Pagés amb el seu Yo, Carmen (24 de febrer). "Presentarà una proposta molt seva que barreja l'estil contemporani amb el flamenc", comenta Fornés. En aquesta 35ena temporada actuarà també el recent estrenat Ballet de Catalunya, resident al Centre Cultural Terrassa (28 d’abril). 

Les grans formacions internacionals que visitaran Terrassa són Ailey II, una de les companyies de dansa més populars d'Amèrica (3 de febrer), el Ballet de Bordeus, amb una gran producció amb cors, solistes i orquestra que interpretaran El Messies en directe (17 i 18 de març), l’Scapino Ballet de Rotterdam amb un espectacle de nova creació, Scala (27 d’octubre) i el Ballet de Moscou amb una doble funció d'El Llac dels Cignes (17 i 18 de novembre).

Dues grans gales a la primavera i a la tardor

En els darrers mesos el Centre Cultural Terrassa ha fet un treball de recerca per localitzar ballarins catalans de tot el món per ajuntar-los de nou, a casa seva, amb dues funcions que tindran lloc el 19 i 20 de maig. La Gala "Ballarins catalans al món" és una gran oportunitat per veure el gran nivell del ballarins que actualment actuen a les millors companyies del món: Royal Ballet de Londres, English National Ballet, Royal Danish Ballet, Òpera d’Oslo, Compañía Nacional de Danza i Òpera de Bucarest.

"Teníem la certesa que hi havia ballarins catalans de nivell i els hem buscat", ha apuntat el director del centre que ha dit que actuaran a Terrassa vuit artistes de casa nostra amb les seves parelles de ball. 

Fornés assegura que tots els ballarins a qui han convidat a participar en aquesta experiència "han estat encantats" i que l'únic complicat ha estat quadrar les agendes. "Un per exemple no actuarà dissabte, ho farà diumenge perquè el dia abans està actuant al Covent Garden de Londres", relata. Així mateix considera que aquesta "és una oportunitat tant per ells com les escoles d'on van sortir perquè podran portar els seus alumnes i mostrar-los l'evolució". 

Com ja és habitual en la Temporada BBVA de Dansa, el 15 de desembre se celebrarà la Gala Final de Temporada amb Estrelles de Sant Petersburg. Primers ballarins i solistes dels teatres més importants de Sant Petersburg: Mariinski i Mikhailovski, entre d’'altres, interpretaran els fragments més espectaculars dels grans ballets.

Les xifres de la darrera temporada situen de nou el Centre Cultural Terrassa en un context de creixement tan pel què fa en produccions de dansa com en nombre d'espectadors. El 2017 van gaudir de la 34ena Temporada BBVA de Dansa més de 6.500 espectadors amb una valoració mitjana de 9’2 sobre 10, segons les enquestes de valoració fetes a la sortida de cada una de les funcions.

Exposició de 35 anys de dansa

La presentació de la nova temporada dóna pas a l'obertura d'una àmplia exposició que fa un tomb per la història de la dansa que ha passat pel Centre Cultural. La mostra recorda grans figures, companyies i programes, entre d'altres elements. 

Al llarg d'aquest temps s'han fet més de 330 funcions i han passat per l'escenari egarenc 170 companyies de més de 30 països i 73 ciutats diferents.